Studiu îngrijorător despre HIV. GSK și UNOPA dărâmă prejudecăți

Una din patru persoane nu s-ar simți confortabil dacă ar îmbrățișa o persoană cu HIV. 20% consideră că este nevoie de veselă separată pentru persoanele seropozitive. Dar virusul HIV se transmite de la mamă la făt, prin relații sexuale, prin utilizarea aceleiași seringi, din atingerea rană pe rană și, tot mai rar, prin transfuzie de sânge, care este testat și sigur. 

Foto: medlife.hotnews.ro

Foto: medlife.hotnews.ro

Prejudecăți catastrofale pentru societate

Statisticipe de mai sus sunt rezultatul ultimului studiu al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din România (UNOPA), “Sub lupă”,  la care au răspuns 445 de persoane, și arată o lipsă se informare acută cu privire la modul în care se transmite SIDA și ce înseamnă, cu adevărat, virusul HIV. Mai mult, o treime din respondenți consideră că toți copiii născuți din mame cu HIV sunt, la rândul lor, seropozitivi, fapt total fals. Tratamentele dezvoltate în ultimul deceniu au permis ca riscul de transmitere a virusului HIV de la mamă la făt să scadă sub  5%, în condițiile în care mama este sub tratament. Prejudecățile merg într-atât de departe încât 4 din 10 persoane consideră că cei infectați cu HIV n-ar trebui să aibă copii. Și nu se opresc aici! 50% din cei chestionați spun că nu ar fi de acord ca al lor copil să se joacă cu un alt copil SĂNĂTOS, dar al cărui părinte are HIV. În acest context al prejudecăților, 7 din 10 respondenți asociază persoanele cu SIDA cu ceva negativ, cum ar fi: frustrate, nefericite, depresive, izolate, dependente, iresponsabile.

GSK România continuă parteneriatul cu UNOPA

GSK România a consolidat parteneriatul început în 2011 cu UNOPA. În 2013, GSK România a oferit 100.000 de euro pentru teste HIV, pentru 400 de pacienți. În continuare, se luptă pentru o bună informare și educare a societății civile și a persoanelor seropozitive, vizavi de afecțiunea HIV/SIDA.

Timp de trei ani, GSK și UNOPA au dărâmat prejudecăți alături de persoanele seropozitive în lupta lor pentru normalitate. Susținerea pacienților cu HIV este una dintre prioritățile GSK România. Scopul companiei este să sprijine dreptul pacienților la instrumente pentru îngrijirea sănătății lor. Facilitează accesul persoanelor seropozitive la investigații specifice diagnosticării corecte și la tratament corespunzător stadiului bolii.

Peste 12.000 de seropozitivi

Iulian Petre, președintele UNOPA, transmite că situația este tot mai îngrijorătoare. Numărul persoanelor infectate cu HIV crește de la an la an, constant. În ianuarie-iunie 2014, în România, au fost înregistrate 319 de cazuri noi de infecție cu HIV. La finalul lunii iunie 2014, 12.603 români aveau SIDA și acestea sunt datele oficiale. Necesitatea derulării unor programe de prevenție și informare este, într-un astfel de context, de necontestat.

Share this post

No comments

Add yours