Șapte copii de la sate, susținuți să meargă la liceu, prin intermediul programului ”Viva pentru Educație”

Accesul la educație la liceu pentru un copil de la sat costă anual în medie 3.600 ron pentru transportul la școală la oraș, internat și rechizite. Timp de trei ani, compania VIVA Credit IFN și asociația MERCI CHARITY BOUTIQUE au susținut accesul la educație la liceu pentru șapte copii de la sate, ajutându-i să aibă șansa să își continue studiile liceale și să își aleagă o profesie.

Pentru al treilea an consecutiv, compania Viva Credit IFN susține costurile continuării studiilor liceale pentru șapte elevi originari din trei sate din județele Mureș și Olt. Din 2016, VIVA Credit IFN și-a îndreptat atenția către educația copiilor de la sate, sprijinind financiar copii de la sate să-și continue studiile la liceu la oraș. Pentru o parte dintre copiii spijiniți, liceul la care învață se află la 42 kilometri distanța, copiii fiind găzduiți la internat.

Potrivit legii române, învăţământul de stat este gratuit, însă pentru a avea acces, unii copii trebuie să meargă în cel mai apropiat oraș, acțiune care generează cheltuieli importante pentru familiile acestora, adesea cu venituri mici și foarte mici. De multe ori, copiii de la sate ajung să abandoneze școala, România înregistrând un nivel ridicat al abandonului şcolar timpuriu, de 16,4%1, fiind precedată de Spania (17,9%) şi Malta (17,5%). La polul opus, se află Croaţia cu o rată a abandonului școlar de 3,3%, Slovenia cu 4,2%, Lituania cu 4,6% și Grecia cu 4,7%.

“Anul școlar 2018-2019 a fost un an frumos în care am făcut voluntariat pentru a ajuta persoane în scaun cu rotile și copii fără familie și 120 de ore de practică la muzeu, la contabilitate și la inventarierea cărților. La începutul anului am participat la organizarea balului bobocilor care a fost o experiență nemaipomenită. Continuarea bursei și anul școlar viitor m-ar ajuta mult la îndeplinirea visului meu de a continua școala și a deschide o afacere. Bursa m-a ajutat mult în ultimii trei ani, părinților mei fiindu-le greu să mă susțină fără acest ajutor.”, declară Zita, elevă bursieră în Târgu-Mureș.

Ionuț Stan, Director General al companiei Viva Credit explică motivele pentru care compania pe care a fondat-o și o conduce, și-a luat angajamentul să susțină educația copiilor de la sate: “Rezultatele bune ale acestor copii nu pot decât să ne bucure. Faptul că încercăm și chiar reușim să micșorăm procentul abandonului școlar, îmi dă o satisfacție aparte și convingerea că facem ceea ce trebuie. Acești copii sunt adulții de mâine în care noi avem mare încredere.”

Rezultatele după al treilea an școlar sunt bune: toții copiii au făcut practică școlară și au încheiat anul cu note bune. “Vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat in acești trei ani, sprijin care părinților mei le-ar fi fost aproape imposibil să mi-l ofere. Anul acesta a fost destul de greu la fel ca toate celelalte de altfel, însă am fost din nou vicepreședinta Consiliului elevilor la liceul unde învăț și am reprezentat școala la toate ședințele județene. Tot ce am reușit se datorează și ajutorului acordat de dumneavoastră pentru că sprijinul acordat până acum m-a ajutat să trec prin anii de liceu fără a-mi împovăra prea mult părinții”, Roxana, bursieră în program și elevă la un liceu tehnologic, profil contabilitate.

În România există aproape 15.000 de IMM-uri cu număr de 50 până la 250 de angajați și dacă fiecare ar susține doi copii cu risc de abndon școlar din cei 30.0003 care părăsesc școala anual, abandonul școlar cauzat de lipsa banilor ar dispărea de pe agenda discuțiilor recurente fără o soluție definitivă.

Prin acest program pe termen lung, cei doi parteneri și-au asumat angajamentul de a investi pe termen lung în educația copiilor, pentru că un copil care nu abandonează școala, este un copil care are șansa la o viață decentă.

Share this post

No comments

Add yours