NN și Hope and Homes for Children, parteneriat pentru integrarea socio-profesională a 150 de tineri

Fundația Hope and Homes for Children și NN au încheiat un nou parteneriat strategic prin care 150 de tineri din programul de integrare socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului vor fi sprijiniți să dezvolte abilități pentru o viață independentă și pentru integrarea cu succes în societate.

Astfel, grație unei investiții de 200.000 de euro realizată de NN pe parcursul a trei ani, tinerii vor beneficia de consiliere și sprijin material, recomandări pentru găsirea unui loc de muncă, precum și sesiuni de formare profesională.

În fiecare an, aproximativ 3.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani părăsesc sistemul de protecție a copilului fără a fi pregătiți pentru o viață independentă sau având o pregătire extrem de limitată, iar personalul care interacţionează cu ei este rareori instruit să îi ajute în acest sens. Aceștia reprezintă o categorie vulnerabilă expusă riscului excluderii sociale și marginalizării deoarece întâmpină greutăți la angajare fiind expuși șomajului; sunt expuși vagabondajului și delincvenței; nu au o locuinţă și nici posibilităţi de închiriere sau de cumpărare; cad adesea victime ale criminalității, consumului de droguri, exploatării sexuale; nu au familie și nici mijloace proprii de subzistență.

Anna Grzelonska, CEO NN România: „Dezvoltarea armonioasă a unui copil începe de la vârste fragede, cu afecțiune, susținere necondiționată și îndrumare în educație și, mai târziu, în carieră. Copiii care cresc în sistemul de protecție socială nu au, din păcate, mai nimic din toate acestea și întâmpină dificultăți majore atunci când ajung la vârsta adultă și trebuie să se descurce pe cont propriu. Noi, la NN, știm că nu putem înlocui cele mai multe dintre lipsurile cu care se confruntă tinerii care părăsesc sistemul de protecție, dar credem că îi putem ajuta, prin consiliere specializată şi chiar susţinere financiară să aibă un start mai bun în viața de adult și să-şi creeze premisele unui viitor mai bun.”

Partenerii instituționali ai proiectului sunt Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Consiliile Locale, Serviciile Publice de Asistență Socială, Agențiile Județene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) din județele în care Hope and Homes for Children desfășoară programul de integrare socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Acesta este cel de al doilea parteneriat între Hope and Homes for Children și NN în sprijinul copiilor și tinerilor vulnerabili din țara noastră. Pe parcursul anului 2017, cei doi parteneri au implementat cu succes programul „Sănătate pentru o viață mai bună”, prin care 80 de copii și tineri incluși în programele Fundației au beneficiat de tratamente și intervenții medicale, iar alți 160 de copii au primit consiliere privind obiceiurile de viață sănătoasă. Programul s-a axat pe acoperirea nevoilor legate de sănătate ale copiilor vulnerabili: atât facilitarea accesului la serviciile medicale de bază și de specialitate, cât și derularea de campanii de consiliere și educație pentru adoptarea unui stil de viață mai sănătos. Beneficiarii direcți ai fondurilor donate de NN au fost copiii și tinerii instituționalizați, cei care locuiesc în casele de tip familial, cei care frecventează centrele de zi, precum și copiii și mamele aflate în centrele de primire în regim de urgență, dar și tinerii care au părăsit sistemul de protecție.

Share this post

No comments

Add yours