”Natura pentru toți”, prin proiect din România pentru accesul în natură al persoanelor cu dizabilități motorii

Asociația Acces Natura a lansat proiectul “Natura este pentru toți” ce vizează facilitarea accesului în natură pentru persoane cu dizabilități motorii prin organizarea, pentru prima oară în România, a unei ture asistate pe un traseu neamenajat, cu un dispozitiv special.

Asociația Acces Natura a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute,  în Parcul Natural Văcărești, evenimentul de lansare a proiectului “Natura este pentru toți”, ce are ca scop facilitarea accesului în natură pentru persoanele cu dizabilități motorii prin folosirea pentru prima oară în România și în Europa de Est a unui scaun (marca Joëlette) special conceput pentru deplasarea asistată pe teren accidentat. De asemenea proiectul urmăreste ridicarea nivelului de conștientizare asupra nevoii de amenajări speciale destinate persoanelor cu dizabilități în spații precum: arii naturale, trasee și obiective turistice și spatii de recreere în natură.

După conferința de presă de la ora 10:00 (sediul Administrației Parcului Natural Văcărești) a urmat un tur ghidat în interiorul Parcului.

Primul beneficiar al proiectului este Mihai Alexandru Manea, un tânăr de 18 ani care suferă de paralizie cerebrală gradul 1, tetra pareză spastică, sindrom Little. Mihai este o persoană activă, cu pasiuni pe cât de diverse pe atât de frumoase: șah, maraton, atletism paralimpic. Mihai este de asemenea pasionat de calculator, ciclism și muzica rock, fiind o adevarată enciclopedie în domeniu. Dupa încheierea acțiunii Mihai ne-a declarat că este tare bucuros că a avut ocazia să participe la o astfel de ieșire în natură, fiind mai ales impresionat de posibilitatea de a vedea de aproape flora și fauna în mediul natural. Cel mai încantat a fost de momentul în care a reusit să interacționeze și sa țină în mână chiar și un triton (parte din fauna acvatică a Parcului).

Cristian Lascu – membru fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești (Geolog prospector, cercetător al Institutului de Speologie „Emil Racoviță”, redactor șef National Geographic România ) a făcut ca ieșirea în natură să fie și mai interesantă prin informațiile extraordinare atât despre istoria puțin cunoscută a Parcului cât și despre biodiversitatea actuală, care îl recomandă ca o adevarată Deltă urbană. Tot în cadrul acestei ieșiri, Mihai (beneficiarul) a avut ocazia să interacționeze cu rangerii Parcului și să vadă de aproape câteva exemplare din fauna acvatică (broaște, șoparle, tritoni, buhai de baltă etc.)

În cadrul conferinței de presă ce a precedat ieșirea, au luat cuvântul Alexandru Ionescu (Președinte Asociația Acces Natura) care a prezentat proiectul și detalii despre asociație, Cristian Lascu (Parcul Natural Văcărești) care a dat cateva detalii despre eforturile și proiectele de accesibilizare a Parcului, precum și Daniela Tontsch (Președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România) care a vorbit despre limitările și provocările pe care persoanele cu dizabilități le întampină în general dar mai ales în ceea ce privește accesul în natură.

În cadrul proiectului “Natura este pentru toti”, până în noiembrie 2019, 15 persoane cu dizabilități motorii vor beneficia de câte o excursie asistată în natură, pe trasee neaccesibilizate. Excursiile vor fi posibile prin utilizarea unui scaun Joëlette special conceput pentru deplasare pe teren accidentat. Ulterior finalizării proiectului, scaunul special va fi pus la dispoziție cu titlu gratuit altor asociații de profil interesate în desfășurarea de ativități în aer liber pentru persoanele cu dizabilități motorii.

Share this post

No comments

Add yours