Fondul IKEA pentru Egalitatea de Gen, un proiect inedit lansat de Fundația Comunitară București

IKEA România și Fundația Comunitară București a lansat prima ediție a Fondului IKEA pentru Egalitate de Gen, în valoare totală de 630.450 de lei, bani din care vor fi susținute proiecte din București și Ilfov, ce stimulează independența economică a femeilor aflate în situații de vulnerabilitate și promovează parteneriatul de gen.

closeup of a young caucasian woman in the street showing a piece of paper with a symbol for gender equality drawn in it

Propunerile de proiect pot fi trimise până pe 21 ianuarie 2019, pe platforma programului. Conform celui mai recent Indice al Egalității de Gen, România se află pe locul 25 din 28, în cadrul Uniunii Europene, în ceea ce privește egalitatea de gen. Indicele analizează situația femeilor și bărbaților în ceea ce privește piața muncii, resursele financiare, nivelul de educație, sănătate, cum este folosit timpul, puterea de decizie.

În acest context, Fondul IKEA pentru Egalitate de gen va susține financiar proiecte care contribuie la creșterea independenței economice a femeilor aflate în situații de vulnerabilitate, la educația pentru parteneriatul de gen, cu accent pe viața privată, precum și intervenții comunitare pentru transformarea rolurilor de gen tradiționale.

Pot aplica organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, echipe compuse din minimum trei persoane constituite ca grupuri de inițiativă fără personalitate juridică sau întreprinderi sociale care vor desfășura activitățile propuse în București sau în județul Ilfov.

Proiectele vor fi selectate cu ajutorul unui juriu independent, format din persoane cu experiență în domeniul studiilor și politicilor de gen, dezvoltării comunitare și implicării sociale.

”IKEA România susține efortul de a construi o lume incluzivă și egală. Suntem o companie cu valori umaniste și credem că egalitatea de gen este importantă pentru toți angajații și clienții noștri. Credem că atunci când oamenii au aceleași oportunități de dezvoltare, indiferent de gen sau de condiție socială, toată lumea are de câștigat”, a declarat Ioana Ștefan, Ambasadoare a Diversității și Incluziunii în IKEA România.

Fundația Comunitară București este partenerul IKEA România în lansarea Fondului IKEA pentru Egalitate de Gen și în gestionarea procesului de selecție a proiectelor candidate.

”Începi să ai comunități puternice atunci când ”acasă” este bine. Iar acest lucru nu este posibil fără egalitatea de gen – o vulnerabilitate majoră în România. Ne dorim ca proiectele pe care le selectăm să schimbe vieți, dar mai ales să devină o inspirație pentru ca și alții să se implice în acest domeniu”, a declarat Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București.

Share this post

No comments

Add yours