Cinci licee din Banatul Montan se pregătesc să devină ambasadori ai naturii

”Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpați” este un proiect inedit care a fost lansat de World Wide Fund for Nature și care se va derula în colaborare cu cinci licee din oraşele Reşiţa, Anina, Orşova, Băile Herculane şi Lupeni, fiecare localitate fiind situată în vecinătatea celor cinci parcuri naţionale şi naturale cheie din regiune.

marius_berchi_1

Astfel, în urma acestei campanii, cel puțin 200 de tineri și 10 profesori, alături de o rețea de cetățeni activi implicaţi în protejarea zonelor sălbatice vor lua parte la acțiunea de protejare a parcurilor naţionale şi natural: Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beusnita, Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei şi Parcul Naţional Retezat.

“Din experienţă WWF în domeniul educaţiei, tinerii devin responsabili şi proactivi în ceea ce priveşte natură atunci când li se oferă ocazia şi păstrează această atitudine pe termen lung. În plus, aceşti elevi de liceu sunt adulţii de peste câţiva ani şi cei care pot lua decizii în comunităţile lor. Ne-am propus să facilităm accesul la informaţii şi să creăm contexte de învăţare prin care elevii din aceste zone să observe ce beneficii le poate oferi natură sălbatică pe care o au în jur şi să se dezvolte că lideri şi cetăţeni activi pentru protejarea acesteia”, a declarat Irina Lapoviţă, WWF-România, managerul proiectului.

Acest proiect inedit are ca scop principal dezvoltarea unui „Manual despre natură sălbatică”, ce va fi oferit gratuit liceelor că auxiliar didactic şi sprijin în organizarea de activităţi cu elevii, organizarea unor tabere de aventură în natură şi desfăşurarea, în luna octombrie a acestui an, a evenimentului „Academia pentru natură sălbatică”, o sesiune de formare pentru elevi şi profesori pe tema naturii sălbatice şi a cetăţeniei active.

Proiectul este implementat împreună cu WWF Elveţia şi cu sprijinul financiar al DBU – Fundaţia Federală Germană pentru Mediu pe durata a doi ani (decembrie 2014 – decembrie 2016) şi are un buget total de 160.910 euro. (A.D.).

Share this post

No comments

Add yours