Avertisment dur, lansat de UNICEF: România va pierde 17 miliarde de euro, dacă nu investește în educație

La începutul acestei săptămâni, România a primit un avertisment dur, ce a venit din partea UNICEF. Astfel, țara noastră a fost avertizată că în cazul în care nu va investi 6% din PIB (Produsul Intern Brut) în educație, în următorii 10 ani, va pierde miliarde de euro.

scoala

Potrivit UNICEF, România este ţara care alocă cel mai mic buget educaţiei, din toată Uniunea Europeană; atât cheltuielile bugetare, cât şi cele private în educaţie sunt de 4,1% din PIB, motiv pentru care în cazul în care își va menține investiția în învățământ la acest nivel, în următorii 10 ani, va pierde între 12 şi 17 miliarde euro. Toți acești bani se vor duce în ajutoare sociale pentru cei care nu îşi vor găsi un loc de muncă şi care, din cauza sărăciei, vor avea o sănătate precară. Se arată în studiul “Costul Investiţiei Insuficiente în Educaţie în România”, realizat de Unicef, în colaboare cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Conform lui Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, rezultatele studiului la nivel naţional arată că “dacă menţine investiţia în educaţie la un nivel atât de scăzut, România va pierde între 12 şi 17 miliarde de euro în perioada 2015-2020”. “Totuşi, nu este suficient că educaţia să beneficieze de bani mai mulţi – aceste fonduri trebuie investite strategic”, a continuat aceasta

De asemenea, ea a precizat că România ar trebui să acorde prioritate maximă educaţiei timpurii şi celei primare, dar şi să pună mai mult accent pe abilităţile sociale, emoţionale şi necognitive la nivelul curriculumului – care au o importantă semnificativă în procesul de angajare.

România cheltuie, în ceea ce privește educația, doar 4,1% din PIB în acest sector (investiţii atât din bugetul de stat, dar şi cheltuieli private), comparativ cu 4,7% media în Europa de Est şi 5,4% media UE, informează UNICEF. De asemenea, sistemul de învăţământ este puternic dependent de fondurile publice, totalul contribuţiilor private reprezentând doar 0,12% din PIB în 2010, faţă de 0,82% la nivelul UE.

De asemenea, Unicef a lansat un anunț potrivit căruia în cazul în care cheltuielile cu educaţia s-ar mări până la 6% din PIB, creşterea economică ar putea atinge un nivel de 2,7 – 2,95% în perioada 2015-2025, în loc de 2%.

Sursa hotnews.ro

 Sursa foto: www.opiniatimisoarei.ro

Share this post

No comments

Add yours