Țara care reciclează 97 % din PET-uri! Soluția găsită de cetățeni pentru a scăpa de plastic

Dacă reciclarea deșeurilor de plastic este o problemă în România, în Norvegia, oamenii au învățat cum stă treaba cu această problemă și se descurcă de minune. Iar asta se datorează faptului că norvegienii au creat Infinitum, una dintre cele mai eficiente și uimitoare metode de reciclare a plasticului. Rezultatele sunt atât de impresionante încât multe națiuni îi urmează exemplul.

Norvegia are, potrivit The Guardian, o rată de reciclare de 97%. Mai mult de atât, în Norvegia, mai puțin de 1% din plasticul folosit ajunge în mediul înconjurător. Mai mult, 92% din sticlele de plastic reciclate oferă materiale atât de calitative, încât pot fi apoi utilizate pentru a construi alte sticle. Există cazuri în care același material a fost folosit de peste 50 de ori.

Este o mare realizare în condițiile în care 91% din plasticul produs la nivel global nu este reciclat și 8 milioane de tone cubice de plastic ajung în ocean în fiecare an. În Statele Unite ale Americii, rata de reciclare este de 30%, pe când în Marea Britanie este undeva între 20 și 45%.

Modelul Norvegiei se bazează pe o schemă a împrumuturilor, ceea ce înseamnă că atunci când o persoană cumpără o sticlă de plastic, ea este taxată cu o sumă mică, echivalentă cu maxim 30 de cenți americani. Taxa poate fi anulată dacă persoana respectivă se duce la niște mașinării care le returnează banii după ce scanează codul de bare de pe sticlă și o depozitează acolo, pentru a putea fi ulterior reciclată.

„Vrem să ajungem în punctul în care oamenii realizează că ei cumpără produsul, dar împrumută ambalajul”, a explicat CEO-ul Infinitum, Kjell Olav Maldum, pentru The Guardian. Dar guvernul norvegian nu se adresează doar consumatorilor când vine vorba de rezolvarea acestei probleme. Există și o taxă aplicată producătorilor de plastic. Ei nu o plătesc decât dacă nivelul de reciclare a plasticului la nivel național este mai mare de 95%. Deși pare dificil să atingi acel prag, norvegienii o fac anual de șapte ani încoace, potrivit tabu.ro.

De la apariția acestui sistem unic, Infinitum a fost vizitată de reprezentanți din mai multe țări – inclusiv Scoția, India, China, Australia și alții – toți fiind interesați să umeze exemplu Norvegiei. Germania și Lituania sunt singurele țări care pot concura cu Norvegia și ambele utilizează sisteme similare.

Share this post

No comments

Add yours