RER Vest, apel pentru colectarea selectivă a deșeurilor! Tot ce trebuie să știi despre această procedură

Reciclarea deşeurilor rămâne regulă pentru români, iar la Oradea, operatorul licenţiat de salubritate a luat măsuri drastice. Mai exact, acesta sfătuieşte toţi locuitorii oraşului să colecteze selectiv deşeurile, ţinând cont că nu este doar o obligaţie prevăzută de lege, ci şi o soluţie pentru gestionarea ecologică a acestora.

De aproape un deceniu, orădenii au la îndemână întreaga infrastructură necesară pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Asociaţiile de proprietari din oraş au fost dotate cu containere negre, dedicate depunerii resturilor menajere, şi galbene, pentru reciclabile, adică toate deşeurile ce pot fi revalorificate: PET, doze de aluminiu, hârtii, cartoane, tetrapak, cutii de iaurt, sticle etc.

În schimb, orădenii care stau la case primesc periodic saci galbeni în care să arunce fracţia uscată. Chiar săptămâna trecută, RER Vest a distribuit în oraş aproape 20.000 de role cu câte 25 de saci fiecare, precum şi flyere din care oamenii află ce fel de deşeuri trebuie să strângă în aceşti saci, aceleaşi ca în containerele galbene. Cu o singură excepţie: sticla!

Sticla poate fi revalorificată la infinit, aşa că trebuie colectată selectiv. În schimb, manipularea ei poate provoca accidente, aşa că soluţia cea mai potrivită pentru trimiterea ei la reciclat este depunerea în igluurile de culoare verde amplasate în oraş, golite într-un utilaj anume destinat de RER Vest, astfel încât angajaţii să nu fie răniţi. Din acelaşi motiv, sticlele nu trebuie aruncate în sacii galbeni, potrivit ebihoreanul.ro

De luna viitoare, însă, este posibil ca în tomberoanele orădenilor să ajungă mai puţine sticle. Conform OUG 74/2018, începând cu 31 martie 2019, toate magazinele vor fi obligate să reţină o garanţie de 50 bani pentru fiecare sticlă ce are un volum cuprins între 1 şi 3 litri. Această obligaţie a fost introdusă în legislaţia românească tocmai pentru a stimula reciclarea sticlei, aşa cum prevăd şi normele europene.

Share this post

No comments

Add yours