Românii, obligați să plătească ”garanția pe sticlă”! Când intră în vigoare legea și cum vor putea fi recuperați banii

Românii vor fi nevoiți să plătească, începând de la sfârșitul lunii martie, pentru fiecare recipient cumpărat, 50 de bani în plus pentru “garanția pe sticlă”. Vestea bună este că banii pot fi recuperați, întrucât noua taxă este impusă din dorința de a-i mobiliza pe români să recicleze mai mult.

Rata de reciclare în România este acum de 5 la sută, iar pentru acest lucru riscăm amenzi de sute de mii de euro pe zi. De aceea, ”garanția pe sticlă” va intra în vigoare cât mai repede, adică de la sfârșitul lunii martie.

Astfel, dacă acum românii plăteau pentru o navetă de 20 de sticle de bere 50 de lei, de la sfârșitul lunii martie, ei vor achita în plus o garanţie de 50 de bani pentru fiecare sticlă. Adică 60 lei. Dacă vor duce cele 20 de sticle înapoi la acelaşi supermarket sau lanţ de magazine de unde le-au cumpărat, împreună cu bonul fiscal, vor putea recupera cei 10 lei. Nu vor putea fi reciclate borcanele şi nici sticlele de şampanie. Pe eticheta fiecărui produs va scrie clar dacă ambalajul este reutilizabil. Din depozitele magazinelor, sticlele vor ajunge înapoi la producător.

„Noi am luat în calcul încă de la început introducerea acestui sistem garanțial pentru toate ambalajele care pot fi returnate, nu neaparat reutilizabil. Aici includem și dozele de aluminiu și sticlele pet. Am dat totuși un răgaz industriei sa se organizeze”, a spus Cosmin Dorin Teodoru, directorul Direcţiei Deşeuri din Ministerul Mediului, potrivit știripesurse.ro.

Rata de reciclare acum este de 5 la sută. Autorităţileau obligaţia ca până la finalul anului să recileze 45% din masa de materiale ce pot fi reutilizabile. Însă România, alături de 13 ţări din Uniunea Europeană, risca să nu îşi atingă ţinetele de reciclare nici anul acesta, caz în care Comisia Europeana va aplica sanţiuni foarte dure. Amenzile pot ajunge la câteva sute de mii de euro pe zi.

Share this post

No comments

Add yours