Situație unică în Europa. Lanț uman pentru cetatea din inima Aradului

“Cetatea pentru Arădeni” este o asociație care  a organizat o mișcare ca un semnal de alarmă. În frigul iernii, inimile a 300 de persoane au bătut pentru un scop comun. Ele au format un lanț uman pentru a salva Cetatea Aradului. 

Cetatea-Aradului-1728x800_c

Asociația “Cetatea pentru Arădeni” își dorește ca Cetatea Aradului să fie admnistrată de Consiliul Local al Municipiului Arad, nu de Ministerul Apărării Naționale. Liderii asociației spun că acțiunea lor a avut scopul de a sensibiliza autoritățile locale și naționale. Ei vor să atragă atenția asupra  uriaşului potenţial turistic, cultural, social şi implicit economic pe care Cetatea Aradului îl are pentru comunitatea locală. Mai mult, cele 300 de persoane ce au format lanțul uman subliniază că cetatea din Aradului se află într-o situație unică în Europa: găzduieşte o garnizoană militară în loc să fie un punct de atracţie turistică.

Ladislau Boros, unul dintre iniţiatorii acţiunii, s-a arătat mulţumit de prezenţa la acţiune, deși se aștepta la un număr mai mare de persoane. Cu toate acestea, a afirmat că orice început este mai greu însă în cele din urmă tot mai mulţi arădeni se vor ralia acestei mişcări.

Participanții au lansat nu mai puțin 231 de lampioane pentru a marca numărul anilor trecuți de la terminarea construcţiei Cetăţii Aradului.

MApN transmite, cu privire la această situație, că se  unitatea militară care funcţionează în Cetatea Aradului se va muta din cazarma 1187 Cetate, în cazarma Gai, după ce Primăria Municipiului Arad va respecta prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1100/2010. Această hotărâre de Guvern prevede că transmiterea Cetăţii Aradului pentru valorificarea potenţialului istoric şi cultural se va face cu condiţia realizării, de către autorităţile locale, a lucrărilor de reabilitare a cazărmii Gai, în scopul mutării unităţii militare din Cetate, şi transmiterii în domeniul public al statului şi în administrarea MApN a celor 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, care urmau să fie realizate prin programe derulate de Agenţia Naţională de Locuinţe.

Share this post

No comments

Add yours