Prima stație smart de mobilitate electrică din Brașov, realizată de elevi în cadrul Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei

E-lectron, prima stație smart de mobilitate electrică pentru mijloacele de transport eco din Brașov, adică trotinete, biciclete ori alte dispozitive, a fost realizată de 59 de elevi care au participat între 19 și 25 august la cea de-a treia săptămână a Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei.

Astfel, tinerii meseriași, care sunt elevi în clasele a X-a și a XI-a, care urmează specializările electric, electronică și automatizări, respectiv electromecanică, au continuat seria proiectelor lucrate #DeMeserieNuDeMântuială și au fost coordonați de mentorii seriei, Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, inițiatorii proiectului EFdeN.

Pe parcursul săptămânii petrecute în tabără, cei 59 de elevi din județul Gorj au participat la cursuri de dezvoltare personală și profesională, pentru a se pregăti pentru viitorul lor parcurs profesional în domeniile pe care le studiază. Atelierele de dezvoltare personală au fost coordonate de trainerii de la Fundația Noi Orizonturi, care i-au ajutat pe viitorii meseriași să învețe mai multe despre comunicare, spirit antreprenorial și angajabilitate. De asemenea, elevii au petrecut o zi la Parcul de Frânghii de la Băile Tușnad, unde au învățat să lucreze în echipă, să își depășească limitele și să câștige mai multă încredere în forțele proprii.

Componenta practică nu a lipsit nici din programul seriei electricienilor. Astfel că mentorii de la EFdeN au coordonat atelierele profesionale, în cadrul cărora tinerii meseriași au construit prima stație smart de mobilitate electrică din Brașov, pentru trotinete și biciclete electrice, hoverboard-uri sau segway-uri Viitorii electricieni au lucrat timp de trei zile și au realizat întreaga componentă electrică: circuitele electrice, montajul panourilor fotovoltaice, prizele, corpurile de iluminat. Denumită E-lectron, stația este dotată cu panouri fotovoltaice, 8 poziții pentru încărcarea dispozitivelor și un pupitru de DJ și a fost amplasată în parcarea Coresi Shopping Resort, unde va rămâne la dispoziția publicului și va putea fi folosită gratuit.

“Ca în fiecare an, elevii din Tabăra Meseriașilor ne demonstrează că au o capacitate de mobilizare extraordinară, reușind să asimileze cunoștințe de specialitate pe care nu le-au mai întâlnit la școală și să le aplice imediat în cadrul atelierelor practice. Am construit împreună E-lectron, un proiect de care suntem tare mândri, pentru că promovează principiile sustenabilității, energia regenerabilă și mijloacele alternative de transport – atât printre elevi, cât și în rândul publicului larg”, precizează Claudiu Butacu, mentor în Tabăra Meseriașilor, seria electricienilor.

”Atât din perspectiva de elev, cât și din cea de mentor junior, experiența trăită în Ţara lui Andrei a fost unică și neașteptată. Cand am ajuns în tabără prima dată eram o persoană timidă și emotivă, dar până la plecare reușisem să mă redescopăr și câștigasem încredere în mine. M-am bucurat să revin în Tabără, de data aceasta cu un alt rol, din care am văzut lucrurile dintr-o nouă perspectivă, cea de mentor, din care am înțeles cât efort e necesar pentru ca lucrurile să iasă perfect. Asta m-a ambiționat foarte mult, iar acum știu că o sa reușesc să ajung unde îmi doresc – e nevoie doar de muncă!”, declară Antonia Medeea Uretyan, mentor junior

Ca în fiecare săptămână de Tabără, la final au fost selectaţi cei mai pricepuți 10 viitori meseriași ai seriei, care vor primi lunar o bursă de studiu în valoare de 500 de lei, pe parcursul anului școlar 2018-2019. Totodată, cei 10 profesori prezenți în seria dedicată electricienilor au participat la cursuri de scriere de proiect şi management de proiect. Au învățat astfel cum să își îmbunătățească propunerile de proiecte pentru dezvoltarea învățământului profesional și au beneficiat de cursuri pentru dezvoltarea profesională. În luna septembrie, cele mai bune proiecte propuse de profesorii participanți în Tabăra Meseriașilor 2018 vor primi finanțare pentru implementare în valoare totală de 40.000 de euro.

Tabăra Meseriașilor continuă săptămâna aceasta cu ultima serie (26 august – 1 septembrie), dedicată viitorilor bucătari și ospătari. Elevii vor lucra alături de Chef Cezar Munteanu și trainerii de la Cool Academy Brașov.

Share this post

No comments

Add yours