Prima ediție a Taberei Sănătății, desfășurată de Organizația Salvați Copiii

O  campanie cu totul și cu totul inedită s-a desfășurat, în perioada 27-31 august, în Sinaia, când Tabăra Sănătății, ce face parte din proiectul Alegeri Sănătoase, sprijinit de Kaufland România.

În cadrul acestei campanii, 120 de copii și tineri au luat parte la activități și ateliere organizate în cele cinci zile de dezbateri, în cadrul cărora și-au consolidat cunoștințele acumulate prin programul Alegeri Sănătoase, implementat în cursul anului școlar, dezvoltându-și abilitățile de comunicare, socializare și spirit de echipă.

Pe parcursul celor cinci zile de tabără, cei 120 de copii și tineri au participat la ateliere menite să îi ajute să-și formeze comportamente corecte și responsabile pentru un stil de viață sănătos.

“Trăim într-o societate în care riscurile sunt aproape la orice pas. Un copil, un tânăr neinformat este o țintă ușoară în fața unui anturaj sau mediu nesănătos. Să nu uităm, totuși, că sunt foarte mulți tineri care au început să fumeze sau să consume alcool încă de la vârste fragede. Asta nu face altceva decât să le producă sechele în dezvoltarea lor ulterioară, fie că vorbim de sănătatea fizică sau de cea emoțională. Este foarte important, aş spune vital pentru societatea noastră, să promovăm un stil de viaţă sănătos în rândul tinerilor, o educaţie elementară în acest sens, aceasta însemnând o alimentaţie sănătoasă, exerciţii fizice desfăşurate regulat, conectarea emoţională a părinţilor cu proprii copii, eliminarea abuzului fizic şi emoţional din viaţa copiilor noştri sau orice alta formă de bulliyng, pentru a putea creşte generaţii de copii frumoşi şi sănătoşi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România.

Atelierele au fost structurate pe cele patru tematici ale programului Alegeri Sănătoase: nutriție și exercițiu fizic, prevenirea comportamentelor de consum, sănătate emoțională și educație sexuală. Activitățile au fost desfășurate de voluntari cu experiență și experți ai Organizației Salvați Copiii România.

„Să pot oferi copiilor informații despre sănătatea lor este motivația principală pentru care mă implic săptămânal în sesiunile de informare. Este cea mai mare împlinire pentru mine să văd cum schimb mentalități.” – Alexandra, 18 ani, voluntar

În România, 3 din 10 copii sunt supraponderali sau obezi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. 42% dintre adolescenți, cu vârste între 15 și 18 ani, au consumat băuturi alcoolice cel puțin o dată în viață, 26% dintre băieţi şi 11% dintre fetele sub 13 ani au fumat prima ţigară înainte de a împlini 13 ani, iar 12% dintre adolescenţii români fumează canabis, arată datele Unicef. Anual, 700 de fete sub 15 ani devin mame și sunt înregistrate peste 18.000 de nașteri în rândul adolecentelor cu vârstă între 15 și 19 ani, se specifică în aceeași analiză realizată în 2013.

Share this post

No comments

Add yours