Peste 100 de elevi cu deficiențe de vedere vor învăța Istoria României prin sunet și atingere

Fundația Orange, prin Asociația Tandem, susține copiii cu deficiențe de vedere să învețe Istoria României ținând cont de metode adapte unui învățământ modern, incluziv, în format digital și interactiv.

Astfel elevii din toate cele șapte școli speciale pentru deficiențe de vedere din țară – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Târgu-Frumos și Buzău, precum și elevii cu deficiențe de vedere ce sunt încadrați în învățământul de masă vor beneficia de materia accesibilizată grație proiectului ”Istoria prin sunet și atingere de către Asociația Tandem”.

Valoarea propiectului se ridică la 47.000 de euro, dintre care 40.000 au fost câștigați prin fondul de finanțare ”Lumea prin Culoare Sunet” derulat de Fundația Orange.

”Estimăm că, datorită acestui proiect, în fiecare an școlar, 100 de elevi încadrați în învățământul special vor putea învăța istoria folosind tehnologia. 1,8 milioane de euro au fost investiți pentru a susține proiecte de integrare a persoanelor cu dizabilități de auz sau văz din România în cei șase ani de când am lansat fondul de finanțare Lumea prin Culoare și Sunet”, a declarat Amalia Fodor, Director al Fundației Orange.

Proiectul oferă elevilor și profesorilor acces la platforma educațională online www.idea-isa.ro și la o bază de materiale alternative educaționale adaptate (digitale și tactile), create de specialiști de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, împreună cu 12 profesori de istorie din țară și 12 elevi cu deficiențe de vedere, pentru a adapta toate materiale de studiu necesităților lor.

„Într-o societate a informației și a informării, este vital să avem grijă că accesul la educație să fie unul facil tuturor. Indiferent de dizabilități, oamenii posedă o curiozitate incredibilă legată de lumea din jur, iar uneori trebuie să luăm în calcul nevoile specifice de învățare ale acestora, astfel încât să asigurăm toate premisele dezvoltării”, spune Andreia Bruckner, coordonatorul proiectului.

Platforma educațională conține 80 de lecții de istorie națională, 45 de materiale audio din textele cronicarilor și mărturiile soldaților din războaie, pasaje din textele istoricului Neagu Djuvara, scurte filme documentare accesibilizate și prezentări de artă și tehnică militară, specifice Țărilor Române. Experiența „Istoria prin sunet și atingere” este completată de 120 de materiale tactile și 3D, reprezentând hărți și ilustrații în relief. În acest fel, proiectul își propune ca istoria românilor să devină pentru elevii cu deficiențe de vedere o știință captivantă.

Inițiatorii proiectului „Istorie prin Sunet și Atingere” vor pleca într-o caravană de prezentare a platformei și a materialelor senzoriale, care va vizită în luna septembrie toate cele 7 școli pentru deficienți de vedere din țară, pentru a înmâna pachetul Istoria prin Sunet și Culoare – curs de pregătire, acces la platforma și materiale mulți-senzoriale.

Cu ocazia anului centenar, Asociația Tandem și Fundația Orange donează Muzeului Unirii din Albă Iulia 120 de materiale tactile și 3D create în programul „Istoria prin Sunet și Atingere” astfel încât vizitatorii nevăzători să aibă reprezentarea istoriei, hărților sau altor materiale cu ajutorul diagramelor tactile sau reproducerilor 3D.

Share this post

No comments

Add yours