În ziua de astăzi, una din cinci persoane prezintă dureri de spate cu o durată mai mare de treu luni, durere ce afectează peste 3 % din populația adultă, cea mai mare parte fiind bărbați, motiv pentru care Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie lansează campania ‘Nu-ți întoarce spatele’, o inițiativă ce are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator și creșterea adresabilității către medicul reumatolog.
Liga Profesionistă de Fotbal s-a alăturat campaniei ‘Nu-ți întoarce spatele’, astfel că jucătorii de fotbal și spectatorii vor afla informații despre durerea de spate de tip inflamator în cadrul unor meciuri din turul Ligii 1 organizată de L.P.F.
Durerea de spate de tip inflamator este adeseori confundată cu durerea mecanică (asociată eforturilor fizice intense sau traumatismelor) și este considerată ca făcând’ parte din viață’. În anumite situații, poate dura chiar 10 ani până când este diagnosticată corect această durere și este depistată cauza ei.
Afecțiunile care cauzează durerea inflamatorie de spate pot afecta în mod serios viața pacienților, iar activitățile zilnice precum mersul la serviciu, practicarea sporturilor sau chiar dormitul devin dificile sau chiar imposibil de practicat. Cu timpul, aceste boli pot afecta mobilitatea și, în cazuri severe, pot duce la fuziunea vertebrelor coloanei.
În acest context, Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, în parteneriat cu Societatea Națională de Medicină Familiei, Societatea Română a Partenerilor Medicali pentru Reumatologie și Liga Profesionistă de Fotbal lansează inițiativa ‘Nu-ți întoarce spatele’, care are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator și creșterea adresabilității către medicul reumatolog.
Campania cuprinde acțiuni care se adresează publicului larg din întreaga țară, inclusiv publicului prezent la unele meciuri din turul Ligii 1 de fotbal, inițiativa fiind susținută și de fotbaliști din România. De asemenea, campania are și o pagină web dedicată (pe site-ul www.reumatism.ro), un cont de Facebook (www.facebook.com/NuIntoarceSpatele) și o aplicație web cu ajutorul căreia pot fi verificate simptomele durerilor de spate de tip inflamator.
Studiile arată că 80% dintre adulți vor suferi de dureri de spate de-a lungul vieții. În aproximativ 1 din 5 cazuri durerile durează cel puțin 3 luni. Deși în cele mai multe situații este vorba despre dureri de spate de tip mecanic (asociate eforturilor fizice intense sau traumatismelor), aproximativ 3% dintre adulți suferă de dureri de spate de tip inflamator, de obicei dureri cronice.
‘Mesajul central al campaniei este că aceste dureri inflamatorii de spate, care apar de obicei înainte de vârsta de 40 de ani, nu trebuie ignorate. Pot fi confundate ușor cu durerile mecanice de spate, ceea ce întârzie recunoașterea lor corectă și depistarea cauzei care le produce, de aceea încurajăm publicul larg să acceseze website-ul campaniei sau pagina de Facebook, să completeze chestionarul de evaluare și, dacă este cazul, să ajungă cât mai repede la un medic reumatolog’, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog.
Durerile inflamatorii de spate afectează preponderent bărbații și debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani. Principalele caracteristici sunt:
* Apariția progresivă a durerii.
* Durerea se atenuează odată cu mișcarea și nu se ameliorează la repaus.
* Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopții, și trezește bolnavul din somn.
* Durerea se însoțește de rigiditate în timpul dimineții, de obicei mai mult de 30 de minute.
Durerile inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, între care: spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică și artrita reactivă.
‘În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce și inițierea unui tratament corespunzător sunt esențiale pentru evoluția ulterioară a bolii și pentru creșterea calității vieții pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potențial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluției și aderenței la tratament și o comunicare foarte bună medic-pacient’, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, președinte al Societății Române de Reumatologie, secretar general EULAR.
Sursa: Agerpres