Locuitorii din Chitila și Mogoșoaia ar putea să beneficieze de autobuze electrice

Reprezentanții orașului Chitila, dar și cei ai comunei Mogoșoaia și-au propus să îmbunătățească actualele condiții de transport public de călători și să asigure un serviciu eficient în acest domeniu.

Acesta este și motivul pentru care o delegație formată din oficialități ale comunei Mogoșoaia și orașului Chitila, condusă de primarul Paul Precup, cât și consultanții de specialitate din domeniul transporturilor și mobilității urbane, Ion Dedu și Gheorghe Udriște, a participat, la Berlin și la Hanovra, la InnoTrans 2018, cel mai mare târg internațional specializat în tehnologia transporturilor și, respectiv, la IAA Commercial Vehicles 2018, cel mai mare târg comercial din lume pentru mobilitate, transport și logistică.

Obiectivul oficialilor ilfoveni a fost de a studia oferta pieței de profil și soluțiile tehnologice existente în prezent, dar și de a stabili contacte cu furnizorii de autobuze electrice și stații de încărcare. Șeful delegației din Mogoșoaia, Paul Precup, s-a întâlnit în cadrul InnoTrans și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prezent la Berlin pentru întrevederea miniștrilor de finanțe, membri ai Partidului Socialiștilor Europeni (PES), cât și cu ministrul Transporturilor, Lucian Șova și ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu. Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a avut, de ­altfel la Berlin întâlniri cu reprezentanți ai industriei feroviare din România, prezenți la târg, cât și o întâlnire bilaterală cu ministrul federal pentru transport și infrastructură digitală, Andreas Scheuer, având în vedere pachetul Mobilitate și dosarele pe care România va trebui să le gestioneze în timpul președinției Consiliului UE, începând cu 1 ianuarie 2019.

De altfel, oficialii din Mogoșoaia au precizat că întâlnirile tehnice s-au desfășurat atât pe zona de mobilitate, cât și pe zona de căi ferate, având în vedere că un alt obiectiv al îmbunătățirii sistemului de transport are în vedere dezvoltarea infrastructurii feroviare în zona Mogoșoaia, pe o rută care să includă traseul București – Mogoșoaia – Chitila – Băneasa. Delegația s-a întâlnit și cu reprezentanții ADITP și STB.

Autoritățile locale au finalizat strategia privind dezvoltarea transportului în comun ecologic și au ales soluții ecologice care vor include atât achiziția a 36 de autobuze electrice, cât şi sisteme conexe, așa cum sunt cele de informare a călătorilor și cele de siguranță și securitate. În acest sens, autoritățile au aplicat pentru achiziționarea de autobuze nepoluante și au înființat un operator de transport public pentru a opera linii de transport în comun denumit ECOTRANS STCM, care va fi condus de reprezentantul comunei Chitila, Melin Murat. O altă veste bună este faptul că s-au creat linii noi care deservesc cartiere care până acum nu beneficiau de transport în comun.

Zona Chitila – Mogoșoaia s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, astfel că dezvoltarea și modernizarea sistemului de transport public este un obiectiv necesar pentru a-l face mult mai eficient pentru călători, având în vedere creșterea semnificativă a traficului.

Obiectivul general al proiectelor finanțate prin O.S. 3.2 este acela de a asigura un serviciu eficient de transport public de călători şi/sau de a îmbunătăți condiţiile pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) şi reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport.

Share this post

No comments

Add yours