Interzicerea paielor din plastic, o măsură insuficientă pentru a salva oceanele

În timp ce numeroase companii aleg să renunțe la produsele din plastic (paie, bețe, farfurii, etc), Andrew Wheeler, directorul Agenției de Protejare a Mediului (EPA) din Statele Unite susține că interzicerea acestora va fi inutilă pentru a pune capăt poluării oceanelor.

“Orice reducere în acest domeniu este bună, însă eu sunt îngrijorat de ceea ce cred oamenii, că odată cu interzicerea paielor din plastic am rezolvat deja problema deșeurilor care ajung în mare”, a declarat Andrew Wheeler.

Oficialul american a făcut această afirmație  înainte de reuniunea ce a fost organizată în orașul francez Metz la care au luat  parte miniștrii Mediului din țările membre în G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie) și din 10 țări invitate.

“Problema noastră din Statele Unite constă în faptul că americanii cred că dacă își depun deșeurile în pubelă de reciclare aflată în josul străzii atunci au rezolvat problema. Nu este cazul”, a continuat el.

După ce China a oprit în 2017 importurile de plastic utilizat, Statele Unite s-au confruntat, la fel că UE, cu problema reutilizării acestor produse plastice, a explicat oficialul american.

“Trebuie să găsim o mai bună modalitate de utilizare a materialelor noastre reciclate”, a insistat el.

Andrew Wheeler, a cărui poziție în fruntea EPA echivalează, de facto, cu funcția de ministru al Mediului în Statele Unite, consideră problemele ce afectează apă de pe Terra drept “cea mai mare problema de mediu actuală și o amenințare pentru planetă”.

În plus față de poluarea oceanelor, el dorește că omenirea să se concentreze pe accesul la apă potabilă și pe problemele de infrastructură.

Andrew Wheeler a început deja să abordeze aceste subiecte cu înalți oficiali japonezi și europeni, a precizat el, cu ambiția de a obține progrese în cadrul G7 și, apoi, în cadrul primei reuniuni a miniștrilor Mediului din G20, programată în luna iunie în Japonia, potrivit ziare.com.

“În ceea ce privește infrastructurile, de exemplu, am experimentat în Statele Unite un anumit număr de mecanisme de finanțare inovatoare”, pentru a mobiliza nu doar fonduri publice, ci și finanțări private, a subliniat el, sugerând că omenirea trebuie să găsească o modalitate pentru a imită aceste mecanisme în cadrul unor organisme internaționale.

Summitul G7 Environment are că tema “lupta împotriva inegalităților pentru protejarea biodiversității și a climei”.

Statele Unite depun eforturi pentru a-și scădea emisiile poluante, a subliniat Andrew Wheeler. Emisiile de CO2 au scăzut cu 14% începând din 2005, iar cele de metan cu 15%.

“Însă noi nu vom adopta măsuri internaționale ce ar dauna competitivității noastre, precum Acordul pentru climă de la Paris”, a adăugat oficialul american.

La jumătatea lunii aprilie, când statele din UE au aprobat deschiderea negocierilor comerciale cu Statele Unite, chestiunea discuțiilor purtate cu un partener ostil Acordului de la Paris a deranjat Franța.

“Suntem dispuși să includem provizioane de mediu în acordurile noastre comerciale, dar nu cred că ar fi productiv să legăm un acord comercial de un acord specific, așa cum este cazul Acordului pentru climă de la Paris”, a comentat Andrew Wheeler.

Share this post

No comments

Add yours