Zeci de organizații nonguvernamentale, apel către Camera Deputaților să adopte în ritm urgent proiectul pentru combaterea violenței în familie

Nu mai puțin de 60 de organizații nonguvernamentale s-au unit și solicită ferm Camerei Deputaților să adopte proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, iniţiat de Guvernul României, în acelaşi ritm urgent în care acesta a fost dezbătut de către Senat.

“În acest caz, Senatul a acţionat rapid, respectând termenele prevăzute şi implicit procedura de urgenţă. Luni, 16 aprilie, Senatul României a aprobat propunerea de modificare a Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prin care se introduc în legislaţia românească prevederi ale Convenţiei de la Istanbul. Noi, organizaţiile membre în Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor (Reţeaua VIF) şi Coaliţia pentru Egalitate de Gen, solicităm parlamentarilor din Camera Deputaţilor să aprobe modificările legislative în acelaşi ritm urgent. Acest efort se va materializa în îmbunătăţirea situaţiei victimelor violenţei domestice, va eficientiza intervenţiile în situaţii de criză şi va salva vieţi”, se arată într-o scrisoare deschisă.

De asemenea, la propunerea de modificare au luat, din 2015, până în 2017, grupuri alcătuite experţi reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii (prin Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi), Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Confrom Agerpres, organizaţiile non-guvernamentale care au participat la elaborarea textului şi care au promovat principalele modificări introduse sunt, în majoritate, membre ale Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor (Reţeaua VIF) şi ale Reţelei “Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”.

“Procesul de elaborare a textului de modificare este un exemplu de colaborare între societatea civilă şi instituţiile statului şi un exemplu de angajare din partea partenerilor de dialog, pe parcursul a cinci guverne succesive. Noua propunere de modificare aduce importante schimbări în legislaţia actuală: introducerea noţiunii de violenţă domestică în locul celei de violenţă în familie şi a definiţiei violenţei împotriva femeilor, introducerea ordinului de protecţie provizoriu emis în situaţiile de risc la constatarea lucrătorilor de poliţie, introducerea unor măsuri concrete de supraveghere a respectării ordinului de protecţie, responsabilitatea autorităţilor locale în finanţarea serviciilor pentru victime şi agresori şi obligaţia instituţiilor statului de a realiza periodic statistici privind fenomenul, statistici ce respectă dimensiunea de gen”, se mai arată în scrisoarea respectivă.

Semnatarele solicitării sunt 31 de organizaţiile neguvernamentale membre în Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor (Reţeaua VIF) şi în Coaliţia pentru Egalitate de Gen. Totodată, scrisoarea deschisă este susţinută de alte 31 de organizaţii, printre care: Asociaţia Romani CRISS, Asociaţia CeRe, Asociaţia APADOR-CH, Asociaţia Active Watch, Asociaţia Centrul pentru Inovare Publică, Consiliul Tineretului din România, Asociaţia ACCEPT, Asociaţia Funky Citizens, Fundaţia Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Expert Forum.

Share this post

No comments

Add yours