Raiffeisen susține performanța. Elevii vor avea un centru de excelență

În luna august a anului 2013 se înființa, prin Ordinul Ministerului Educației Naționale, Centrul Județean de Excelență Harghita. Există pe acte, nu și în realitate. Lipsa de fonduri și personal este motivul pentru care elevii cu merite extraordinare la învățătură nu pot fi ajutați să facă performanță. Salvarea găsită de Liceul Teoretic Márton Áron, din Miercurea Ciuc, a fost unul dintre cele 15 granturi oferite de Raiffeisen. 

elevi-imn

24.000 de lei este suma prin care Raiffeisen susține excelența. Liceul Teoretic Márton Áron este unul cu predare în limba maghiară. Pregătește elevii pentru admiterea în învățământul superior și tinerii capabili de performanță. Are 700 de elevi în 24 de clase și 48 de cadre didactice. Promovabilitatea Bacalaureatului a fost de 90% și procentul de continuare a studiilor de 98,5%. Aproximativ 25 de elevi pe an au ajuns la faza națională a olimpiadelor, mulți dintre ei întorcându-se premianți.

În Centrul Județean de Excelență Harghita vor fi selectați 9% dintre elevi, adică 64. Ei vor fi împărțiți în patru grupe pe domeniile: matematică-informatică, ştiinţele naturii, ştiinţe sociale-istorie , literatură şi limbi străine. 28 de profesori vor asigurara drumul elevilor spre excelență. Elevii selectați vor învăța pe baza unei planificări riguroase și vor fi susținuți la olimpiadele județene, naționale și internaționale, la concursuri și competiții alternative organizate în țară și în afara granițelor. Activitatea se va  desfăşura în afara programului şcolar normal al elevilor. Ei vor lucra inclusiv sâmbăta şi în timpul vacanţelor. Chiar dacă vor fi formate patru grupe a câte 16 elevi, ei vor lucra pe subgrupe de câte opt elevi.

Ținta liceului este ca minumum “20 de elevi să se califice la faza naţională care se va desfăşura în luna aprilie 2015, la minimum 10 discipline de studiu, cel puţin 5 elevi trebuie să se califice la Olimpiada Internaţională de Matematică a Liceelor Maghiare din Europa, ediţia a XXIV-a, organizată în Serbia în aprilie 2015”.

Raiffeisen Comunități susține 15 proiecte sociale, educaționale și de mediu prin suma totală de 100.000 de euro.

Share this post

No comments

Add yours