Proiectul KALEIDOSCOPE a adus programe educative pentru copiii și tinerii din Arad

Asociaţia EIVA a realizat începând cu luna Decembrie 2018 Proiectul KALEIDOSCOPE, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului Erasmus+, ce  a avut ca acțiune cheie Mobilitatea persoanelor în scopul învățării – Serviciul European de Voluntariat.

Astfel pe parcursul a opt luni, cinci tineri din Franţa, Spania și Italia au locuit în Arad și au realizat diferite programe educative cu copii și tineri din Arad.

Activitatea principală a avut loc în colaborare cu Biblioteca Județeană AD Xenopol din Arad, pentru organizarea atelierelor săptămânale ”Colțul Mariei – Activități la Bibliotecă”. Voluntarii au susținut constant atelierele tematice despre drepturile copilului, cetățenie, discrimiare, excludere socială și rasism adaptate nivelului de înțelegere al copiilor. Atelierele au fost bilingve, copiii exersându-și competențele de comunicare în limba engleză. Voluntarii au citit povești, au creat personaje, au pus întrebări copiilor, încercând să-i atragă spre lectură, în lumea cărților.

În paralel, voluntarii au fost prezenți la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă unde cei patru tineri au realizat în fiecare săptămână de școală activități educative sub coordonarea profesorilor Trif Cătălin, Varga Bianca și Pădureanu Felicia. Prezența și contribuția voluntarilor la clasă și la programul after-school a crescut calitatea serviciului educativ oferit copiilor. Pe lângă activitățile săptămânale volutarii au promovat on-line și direct proiectul lor susținând prezentări și ateliere, au participat la conferințe, evenimente, simpozioane tematice organizate în Arad. Cei patru voluntari au promovat mobilitățile de voluntariat și oportunitățile de învățare ale Programului Erasmus+. Partenerii principali pentru realizarea atelierelor au fost:

Colegiul Național Elena Ghiba Birta

Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad

Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Henri Coandă Arad

Pe durata celor 8 luni petrecute în Arad cei patru voluntari au avut și oportunitatea de a călători, explorând diferite locuri din România, legând prietenii și dezvoltând competențe care să sprijine dezvoltarea lor personală și profesională. Toate acțiunile au fost relizate în cheia voluntariatului și a facilitării învățării din orice experiență.

La finalul stagiului voluntarii au primit un certificat european de recunoaștere a competențelor dobândite în acest proiect – Youthpass.

Pentru ca toate acestea să se întâmple timp de 8 luni voluntarii au fost sprijiniți de echipa asociației, mentor, facilitatori si colaboratori din instituțiile în care voluntarii au activat. Tuturor le mulțumim pentru efortul și sprijinul pe care l-au oferit.

Share this post

No comments

Add yours