Poluarea, tot mai periculoasă! Sute de mii de persoane mor anual din cauza aerului pe care-l respiră

Poluarea atmosferică are efecte devastatoare asupra copiilor, întrucât un studiu a arătat că reduce speranța de viață a acestora cu aproape 20 de luni.

Conform unui raport privind calitatea aerului în lume ce a fost publicat de Health Effects Institute cu sediul Boston și Universitatea din Columbia, poluarea atmosferică este cel de-al cincilea factor de risc în mortalitatea globală, aceasta provocând mai multe decese decât ca malaria, accidentele rutiere, malnutriție sau alcool.

Scăderea speranței de viață nu se manifestă, însă, în manieră egală pe glob, potrivit autorilor studiului. Astfel, speranța de viață în cazul copiilor din Asia de Sud va fi redusă cu 30 de luni din cauza unui amestec de aer poluat exterior, cu aer nociv în domiciliu. De cealaltă parte, în Asia de Est, poluarea atmosferică scurtează durata vieții cu 23 de luni, cifra care trebuie comparată cu aproximativ 20 de săptămâni în cazul celor născuți în țările dezvoltate din Asia Pacifică și America de Nord.

Dacă poluarea atmosferică ar fi redusă la niveluri inferioare celor recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), speranța de viață în Bangladesh ar crește cu aproape 15 luni, adaugă cercetătorii, care își bazează studiul pe date din 2017. În India, Pakistan și Nigeria speranța de viață ar crește cu circa un an.

În ciuda unor măsuri ferme, China rămâne țara unde rata mortalității cauzată de poluarea atmosferică este cea mai ridicată din lume, provocând în 2017 circa 852.000 de decese. Toate cele cinci țări cu cea mai mare rată de mortalitate provocată de poluarea aerului de află în Asia: China, India, Pakistan, Indonezia și Bangladesh.

În total, precizează autorii, pe plan global se pierd 147 de milioane de ani de viață sănătoasă din cauza acestui tip de poluare.

Expunerea la aer nociv în domiciliu, în special ca urmare a arderii cărbunelui, lemnului sau cărbunelui din lemn utilizate pentru gătit sau încălzirea locuinței, se întâmplă cel mai frecvent în Asia de Sud, Asia de Est și Africa Subsahariană, Aproape jumătate din populația mondială este victima acestui tip de poluare. Dintre aceștia, 846 de milioane se află în India și 452 în China.

În octombrie, OMS a explicat că expunerea la aer nociv atât în exterior, cât și în interior este, în fiecare an, cauza decesului a circa 600.000 de copii cu vârste mai mici de 15 ani. Poluarea atmosferică afectează, de asemenea, dezvoltarea neurologică și capacitățile cognitive ale copiilor.

Share this post

No comments

Add yours