Inițiativa civică a Cărturești a dus la epuizarea a 15.000 de cărți și reviste în mai puțin de două ore în toată țara

Cărturești a sărbătorit, în data de 9 iunie, spiritul civic printr-o inițiativă ce a oferit cititorilor posibilitatea de a alege o carte gratuită în urma prezentării dovezii votului, indiferent de opțiunea politică, fără să fie condiționați de o achiziție din librărie.

Cele peste 15.000 de cărți și reviste disponibile, puse la dispoziție în librăriile Cărturești din toată țara s-au epuizat în mai puțin de două ore în majoritatea librăriilor. Cititorii au avut de ales dintr-o selecție prestabilită ce a inclus exemplare din revista Matca și titluri în limba română din diverse domenii, preponderent istorie, științe, sociologie, lifestyle și ficțiune de la editurile Publica, Curtea Veche, Vellant, Alice books, Baroque, Litera, Nemira, Omnium, Black Button Books, Bookzone, Trei, Rao.

„Suntem impresionați de entuziasmul și numărul cititorilor care au participat ieri, 9 iunie, la campania noastră. Le mulțumim tuturor celor care au format cozi în fața librăriilor încă dinainte de deschidere. Succesul acestei inițiative a fost cu adevărat surprinzător pentru noi. La nici două ore după deschiderea librăriilor, stocul nostru de 15.000 de cărți a fost epuizat. Ne pare rău că nu am reușit să oferim o carte gratuită tuturor celor care au venit în librării, entuziasmul și participarea lor ne-au depășit toate așteptările. Acest interes extraordinar pentru carte subliniază problema accesului la cărți în România și nevoia urgentă de a dota bibliotecile publice și școlare cu fonduri de carte noi și atractive. Cărturești va continua să promoveze lectura și accesul la cărți prin inițiative viitoare și sperăm ca această campanie să fie un punct de plecare pentru acțiuni mai ample în sprijinul lecturii.”, transmite Ana Niculescu, Manager Comunicare și Relații Publice Cărturești.

Librăriile sunt spații incluzive și libere de exprimare, iar Cărturești consideră că actul votului ar trebui precedat de un efort de informare, și în acest proces cărțile joacă un rol important. Astfel, Cărturești a legat simbolic gestul de a vota de nevoia de a citi și de a decide fiecare în cunoștință de cauză.

Inițiativa din data de 9 iunie face parte din campania „Cum aleg la alegeri”, din care face parte și seria de dezbateri cu experți, jurnaliști, oameni activi în zona de implicare civică, organizate în perioada iunie – noiembrie 2024.
Totodată, pe carturesti.ro și în librării, în perioada iunie – noiembrie, cititorii sunt invitați să exploreze „Raftul pentru informare civică și gândire critică”, care adună recomandări de lectură din partea invitaților la dezbateri și a echipei Cărturești.

Prima dezbatere a plecat de la întrebarea „De ce să ne preocupe alegerile locale și europarlamentare?”, la care au oferit răspunsuri Elena Calistru, președinta Funky Citizens, Sorin Ioniță, fondator Expert Forum, Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului și fondatorul Asociației Casa Bună. Discuția a fost moderată de Alina Mărculescu Matiș, redactor-șef Panorama.ro.

Apoi ne-am îndreptat atenția către tineri prin dezbaterea „Tinerii și politica în an electoral”, cu Vlad Adamescu și Răzvan Petri, fondatori Politica la minut, Mădălina Voinea, coordonator de program Expert Forum, Mihai Stoica, vlogger Kinezărie, moderată de Teodora Munteanu, jurnalist PressOne.

Ne bucurăm că inițiativa Cărturești a fost primită cu entuziasm de cititorii de toate vârstele, din toate colțurile țării.

Share this post

No comments

Add yours