Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE

Produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt făcute din plastic pot fi introduse pe piață, începând cu data de 3 iulie 2024, numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor, prevăd noile reglementări europene și naționale.

Reglementarea fost impusă de Parlamentul și Consiliul European prin art. 6 din Directiva UE 2019/904 (Directiva) privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Aceasta a fost transpusă în legislația internă prin Ordonanţa nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Ordonanța).
Noua regulă se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv ambalajelor de băuturi compozite utilizate pentru a conţine lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile şi capacele acestora (PET). Excepții de la aceasta sunt recipientele din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri şi capace din plastic și recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Producătorii de băuturi au început deja să implementeze diverse soluții pentru a se conforma noii reglementări, investind sume considerabile în modificarea proceselor tehnologice corespunzător. Schimbarea va avea un impact minim asupra consumatorilor, drepturilor și obligațiile acestora nefiind afectate. În plus, administratorul SGR asigură consumatorii de funcționarea normală a Sistemului SGR, aparatele RVM pentru colectare automată fiind setate pentru a recunoaște şi a accepta recipiente cu sau fără dop. Aceleași reguli fiind aplicate și la colectarea manuală.

Scopul acestei măsuri este combaterea poluării cu plastic a mediului înconjurător și creșterea gradului de reciclare.
Implementarea acesteia are multiple avantaje:

Reducerea riscului de poluare a oceanelor. Se estimează că anual milioane de capace de plastic ajung în oceane, punând în pericol viața animalelor marine.

Facilitarea procesului de reciclare. Capacele din plastic sunt fabricate din alt tip de plastic decât cel al sticlelor, ceea ce le face dificil de reciclat separat. Prin menținerea lor atașate, se va facilita procesul de sortare și reciclare, contribuind la creșterea gradului de reciclare a ambalajelor din plastic,

Cu toate acestea, întrebarea deschisă care rămâne în acest moment este: Ce se va întâmpla cu stocurile de sticle cu dop detașabil aflate deja la comercianți?, raportat la faptul că legea nu prevede, până acum, o derogare în acest sens. Cert este că s-ar impune o derogare pentru lichidarea stocurilor de produse deja formate anterior intrării în vigoare, dar în lipsa de dispoziții exprese în acest sens regula ar trebui să se aplice direct, iar operatorii economici care comercializează PET-uri cu capac detașabil după data de 03 iulie riscă sancțiuni.

Despre Hațegan Attorneys

Fondată în 2004, firma de avocatură Hațegan Attorneys împlinește anul acesta 20 de ani de excelență juridică pentru companii responsabile și este formată dintr-o echipă specializată în toate ramurile de drept relevante precum fuziuni și achiziții, energie, concurență, imobiliare, dreptul muncii, protecția consumatorului, GDPR etc. Avocații Hațegan Attorneys oferă consultanță juridică în limba germană, engleză, italiană și franceză.

Hațegan Attorneys are sediul în Timișoara și este singura firmă de avocatură din România membră GGI Global Alliance.Cu un leadership extrem de implicat în proiecte sociale, Hațegan Attorneys este singura firmă de avocatură din România care a lansat Fundația Hațegan, o fundație cu proiecte educative, culturale și sociale. Fundația Hațegan organizează de 11 ani Balul Vienez Timișoara, al 31 bal vienez recunoscut de Primăria Viena la nivel internațional.

Tags plastic

Share this post

No comments

Add yours