UE vrea pungi „eco”, dar Ia Iași nu există centre de reciclare

Pungile subţiri în care punem roşiile la piaţă ori plasele cu mâner din supermarketuri, care se rup până acasă din cauza cumpărăturilor, au ajuns „în afara legii”. Pentru o mai bună gestiune a deşeurilor, legislaţia românească s-a adaptat la cerinţele europene şi a interzis de pe 1 ianuarie comercializarea de pungi subţiri şi foarte subţiri, pentru a reduce consumul de mase platice.

Noua lege prevede că pot fi comercializate pungi mai groase de 0,05 mm, rezistente, fabricate din materiale reciclabile sau din cele biodegradabile. Dacă în cazul marilor lanţuri de magazine s-au luat măsuri în consecinţă, în magazine de cartier ori la tarabe se folosesc în continure pungile tradiţionale. Cum întâmpină Iaşul aceste provocări şi cum se alinează la noile cerinţe europene, aflăm de la jucătorii de pe piaţa pungilor de plastic. Cert este că oraşul nostru este prins nepregătit în lupta pentru reducerea poluării. La Iaşi în prezent există 11 centre de colectare care adună şi plasticul, pe lângă hârtie, sticlă şi alte materiale dar nici un centru de reciclare.

Există însă o fabrică care scoate din afacerea cu pungi o cifră de afaceri pe 2017 de 4,4 milioane de lei, cu doar 25 de angajaţi şi care s-a pliat deja pe cerinţele UE. Exonia, o fabrică situată pe Calea Chişinăului, produce ambalaje pentru mari branduri precum Coca Cola sau Timbark dar şi pungi pentru export. Acesta spune că sunt multe neînţelegeri cu privire la noua lege şi ne explică cum stă de fapt „treaba”. „Sunt foarte multe tipuri de ambalaje pe care le producem din acelaşi tip de materie primă şi a căror utilizare este permisă fără nici un tip de restricţii legislative atât în Romania cât şi în restul statelor UE. De exemplu, nu există limitări pentru utilizarea pungilor în care se ambalează produsele de panificaţie, produsele congelate, medicamentele şi alte tipuri de produse alimentare sau industriale. În afară de sacoşele de transport (pungi cu mânere) fabricate din plastic subţire, pentru restul categoriilor de ambalaje nu există limitări. Totuşi, întreaga noastră echipă de consilieri, propune clienţilor soluţii de ambalare care să contribuie la reducerea poluării prin utilizarea exclsuiv a materiilor prime 100% reciclabile, de dimensiuni rezonabile”, a declarat Tiberiu Stoian, directorul general al fabricii de ambalaje Exonia, unul dintre principalii trei jucători de pe piaţa ambalajelor flexibile din ţara noastră, potrivit Ziarul de Iași.

Acesta mai precizează că de la începutul anului oferă clienţilor fabricii exclusiv sacoşe fabricate din polietilenă pentru uz alimentar pe care le fabrică din folie cu grosime mare, peste 50 microni, sau chiar mai groase, în funcţie de domeniul de aplicabilitate şi factorii de natură estetică dar şi sacoşe BIO fabricate din materie primă regenerabilă. UE îşi propune ca 55% din totalul ambalajelor de plastic să devină reciclabile până în 2030. În fiecare an, Europa generează 25 de milioane de tone de deşeuri din plastic, însă mai puţin de 30% din această cantitate este colectată pentru reciclare.

Clienţii sunt în continuare taxaţi

Ecotaxa rămâne însă valabilă cu suma de 0,1 lei pe bucată, sumă trecută pe bonul de cumpărături de către comercianţi indiferent de natura sacoşelor vândute .„Contravaloarea ecotaxei pentru sacoşele personalizate va fi achitată în continuare de către agenţii economici ale căror elemente grafice sunt reproduse pe sacoşe, prin declaraţie trimestrială, direct către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în timp ce cuantumul ecotaxei aferentă sacoşelor nepersonalizate sau cu personalizari generice se va achita tot către Fondul pentru Mediu, dar prin intermediul producătorilor români sau al importatorilor, după caz. Sperăm totodată ca şi autorităţile să înţeleagă şi să promoveze politici de stimulare a mediului de afaceri în vederea construirii de capacităţi de procesare, reciclare şi reconversie a deşeurilor, aceasta fiind dealtfel singura metodă testată ca fiind eficientă în reducerea contaminării solului şi mediului în general”, a mai completat Tiberiu Stoian. Patronul fabricii de ambalaje Exonia a investit în urmă cu câţiva ani 900.000 de euro în construcţia unei noi hale de producţie pe Calea Chişinăului, după ce a achiziţionat fostul sediu şi depozitele companiei G&G România cu suma de 600.000 de euro. În prezent, aici se află unitatea cu cea mai mare producţie de ambalaje din zona de Centru şi Est a României. Comercianţii care sunt prinşi că mai folosesc pungile subţiri riscă amenzi de până la 25.000 de lei.

Share this post

No comments

Add yours