Angajatii OMV Petrom, voluntari la construcția Centrul de Resurse din Boldesti-Scaieni

Mai mulți angajați ai OMV Petrom și-au unit forțele și au lucrat din greu la construcția Centrului de Resurse al Comunității Boldești-Scăieni, un centru comunitar unic în Europa, ce a fost realizat având în vedere principiile sustenabilității și îndrumați de specialiștii Habitat for Humanity România.

IMG_1337

Astfel, având în vedere sfaturile acestora, voluntarii au chituit mozaicurile din băi, au vopsit şi au confecţionat gabioane din fier pentru teresa exterioară. Muncă lor va ajută copiii şi părinţii din Boldeşti-Scăieni să aibă un centru comunitar independent energetic, cu costuri de întreţinere zero.

Centrul de Resurse al Comunității Boldești Scăieni are ca obiectiv comunitar educarea tinerilor comunităţii defavorizate din Boldeşti-Scaeni, atât printr-un program de tip „şcoală după şcoală”, cât şi prin alte activităţi nonformale (teatru, dans, vizionari de filme, dezbateri pe teme sociale, cerc literar etc), sau vocaţionale (meşteşuguri – argintarit, olărit, împletituri, lucratul în lemn etc.). De asemenea, vor există şi cursuri de calificare pentru părinţi, evenimente, întâlniri, consiliere, planificare familială, sau discuţii libere pe teme diverse.

Mai mult de atât, această clădire este prima construcţie ecologică sustenabilă de tip Living Building Challenge &Pasive House din Europa, cel mai riguros standard internaţional de certificare a construcţiilor ecologice, în aceasta îmbinându-se materiale tradiţionale (baloţi de paie, tecuiala de lut şi învelitoare din şindrilă) cu tehnologii performanţe (fundaţia pe şuruburi metalice, sistem de ventilaţie cu recuperator de căldură, ferestre triplu vitrate, pompă de căldură şi sistem fotovoltaic şi solar).

Pe parcursul unui an, clădirea va produce mai multă energie decât consumă, datorită unei bune izolari termice, consumului redus de energie şi producerea necesarului cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Apă potabilă va fi obţinută dintr-un puţ forat în curte, iar apă de ploaie este colectată şi folosită pentru irigaţii şi toalete.

Centrul de Resurse al Comunităţii Boldeşti-Scăieni este construit în parteneriat cu finanţatorul OMV Petrom, asociaţiile Habitat for Humanity România, CSMS, Amare Rromentza şi primăria oraşului Boldeşti-Scăieni.

Share this post

No comments

Add yours