Zece licee din România, dotate cu calculatoare, cu sprijinul BRD și al Asociației Ateliere fără Frontiere

Nu mai puțin de zece licee din România au fost dotate cu 150 de calculatoare prin proiectul ”Future Makers”, ediția a II-a, ce a fost susținut de BRD – Groupe Société Générale și Asociația Ateliere Fără Frontiere.

Laboratoarele IT din 10 licee au beneficiat de 150 computere recondiționate, în cea de-a II-a ediție a proiectului „Future Makers”, derulat de Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF), alături de BRD Groupe Société Générale și cu sprijinul Uniunii Profesorilor de Informatică din România (UPIR).

Scopul proiectului Future Makers este de a face posibilă desfășurarea orelor de informatică în școlile în care sunt elevi cu potențial, dar nu există dotări tehnice suficiente.

”Sunt deja 10 ani de când BRD a început parteneriatul cu AFF, parteneriat care implică atât colectarea gratuită a echipamentelor electrice uzate/amortizate și finanțarea atelierului de inserție, cât și direcționarea computerelor complet funcționale către acele zone din țară, unde este mai mare nevoie de ele. În tot acest timp am realizat că este mare nevoie de aceste echipamente și că decalajul digital se reduce lent și greu. BRD investește în educație, pentru că o consideră motorul principal pentru o dezvoltare sustenabilă, iar accesul la tehnologie este esențial, în vremurile noastre. Programul Future Makers atinge toate aceste elemente strategice: educație și inovație, facilitarea accesului la tehnologie și protecția mediului,” a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD.

Instituțiile de învățământ au fost selectate de către UPIR care a identificat nevoia din teren și care cunoaște cadrele didactice specializate care ocupă catedrele de IT în cadrul liceelor.

Am considerat că participarea noastră la acest proiect poate da un suflu nou dezvoltării competențelor digitale ale tinerilor noștri școlari. Ne-am orientat către școli active și dornice de utilizare a tehnologiei în scop de suport pentru predare/învățare dar și cu un potențial de inteligență dispus să facă performanță, chiar și să îmbrățișeze cariera IT&C. Dorim de asemenea să construim o comunitate a profesorilor și a tuturor susținătorilor care suțin predarea programării accesibile pentru orice nivel de învățământ, a declarat Emil Onea, vicepreședintele Uniunii Profesorilor de Informatică din România.

Cele 150 de computere au fost recondiționate în atelierul Reconect al Ateliere Fără Frontiere, locul în care persoane aflate în dificultate oferă o nouă șansă deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Peste 3100 de elevi încadrați în liceele dotate se vor bucura de echipamentele complet funcționale și dotate cu software corespunzător, dezvoltandu-și abilități importante pentru viitor.

Instituțiile de învățământ care au beneficiat de proiect sunt: Colegiul Energetic (Râmnicu Vâlcea), Școala Profesională Agricolă Cornereva, Liceul Tehnologic “Căpitan Nicolae Pleșoianu” Rm. Vâlcea, Colegiul Tehnic Agricol ”Alexandru Borza” (Hunedoara), Liceul Teoretic “Aurel Vlaicu” (Huneodara), Liceul Corneliu Medrea Zlatna, Liceul Teoretic” Grigore Gheba” (Vrancea), Liceul Tehnologic “Petre Banita” Calarasi, Liceul Reformat Wesselenyi Zalău și Colegiu Național ”Octav Onicescu” (București).

Share this post

No comments

Add yours