Verdele prinde rădăcini la mall: un proiect unic de educație ecologică a fost lansat de Ziua Mediului, la Craiova

Pe 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, a fost lansat în premieră la Craiova proiectul „Verdele prinde rădăcini la mall”, un program unic de educație pentru mediu, prin care elevii sunt învățați să planteze în sere hidroponice, chiar în incinta centrelor comerciale.

Inițiativa dezvoltată de Asociația Act for Tomorrow și NEPI Rockcastle își propune să aducă natura mai aproape de tineri și elevi, prin utilizarea sistemului hidroponic, o metodă revoluționară de cultivare a plantelor care nu implică utilizarea solului. Acesta accelerează ritmul de creștere al plantelor, reprezentând o oportunitate prin care copiii pot descoperi și experimenta beneficiile agriculturii sustenabile.

Peste 120 elevi din școlile din Craiova, alături de cadre didactice, au învățat să cultive legume, plante aromatice și medicinale, plante melifere și flori perene, în sere hidroponice amplasate în incinta Promenada Mall Craiova, îmbinând elementele teoretice cu experiențe practice și interactive.

Totodată, în cadrul evenimentului elevii au putut observa și o serie de plante deja crescute într-un astfel de sistem, care au fost transplantate în jardiniere. Acestea au fost așezate pe terasa centrului comercial, pentru a aduce mai multă culoare acestui spațiu.

Evenimentul de lansare s-a bucurat de prezența doamnei Monica Mateescu, Director al Agenției pentru Protecția Mediului Dolj, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor fiind un susținător al proiectelor Act for Tomorrow.

Proiectul urmează să fie extins și în alte centre comerciale din rețeaua NEPI Rockcastle, precum Brăila Mall, Shopping City Galați, Shopping City Piatra-Neamț, Ploiești Shopping City, etc. Aceste activități vor fi realizate în cadrul programului național „Săptămâna Verde”.

Școli din numeroase țări din întreaga lume, precum Statele Unite ale Americii, Canada, Olanda, Italia, Japonia, Singapore, au integrat sistemele hidroponice în programele educaționale pentru a învăța elevii despre mediu și tehnici agricole moderne.

Sistemul hidroponic le permite elevilor monitorizarea directă a semințelor plantate, astfel încât pot observa evoluția acestora și întregul ciclu de viață, de la germinare la creștere, dar și structura plantelor. În acest fel, elevii și tinerii au avut oportunitatea să utilizeze tehnologii moderne în procesul de învățare și să experimenteze diferite procese inovatoare utilizate la creșterea plantelor.

„Ne bucurăm că, alături de NEPI Rockcastle, putem aduce natura mai aproape de comunitate, transformând spațiile comerciale în veritabile laboratoare verzi, unde tinerii pot descoperi și experimenta beneficiile agriculturii sustenabile. Am dezvoltat acest proiect pornind de la exemplul a numeroase state, care au integrat acest sistem modern și revoluționar în programele școlare, deoarece credem cu tărie că elevii au nevoie de contexte care să le ofere experiențe inedite de învățare, prin care putem forma o nouă generație de cetățeni conștienți și responsabili față de mediu, care vor adopta și promova comportamente durabile”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.

„Susținerea acestui proiect vine ca un pas firesc pentru NEPI Rockcastle, deoarece viziunea noastră presupune implicarea activă în sprijinirea proiectelor care țin de protejarea mediului, de sustenabilitate și educație, dar și de cultură, artă și sprijinirea, per ansamblu, a comunităților în care suntem prezenți. Parteneriatul cu Act for Tomorrow ne bucură îndeosebi, pentru că am observat rezultatele și dedicarea pe care au dovedit-o, de-a lungul timpului, pe zona de CSR. Ne dorim să extindem acest proiect în toate centrele comerciale ale NEPI Rockcastle din România. Sperăm ca „Verdele prinde rădăcini la mall” să înregistreze cel puțin același succes pe care l-am avut cu Muzeul Schimbărilor Climatice, o altă inițiativă de educație ecologică desfășurată alături de Act for Tomorrow”, a adăugat Roxana Baias, Group Head of Marketing NEPI Rockcastle.

Sistemul hidroponic a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani datorită eficienței și sustenabilității sale, dar și a faptului că poate fi utilizat în orice locație, indiferent de condițiile de sol. Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemului hidroponic este eficiența în utilizarea spațiului. Datorită faptului că plantele nu sunt legate de sol, ci sunt cultivate în apă, oferă posibilitatea creșterii unui număr semnificativ mai mare de plante în același spațiu, comparativ cu metodele tradiționale de cultivare. Acest fapt face ca hidroponia să fie ideală pentru zonele urbane, pentru serele de grădină sau pentru locațiile unde spațiul este limitat.

Un alt avantaj al sistemului hidroponic este controlul direct pe care îl putem avea asupra nutrienților pe care îi primesc plantele. Acest aspect poate permite un control mai precis asupra stării de sănătate a plantelor și poate determina o creștere mai rapidă. De fapt, plantele crescute hidroponic pot fi gata de recoltare cu până la 50% mai repede decât cele crescute prin metode tradiționale.

Share this post

No comments

Add yours