Un nou centru de sprijin din București furnizează servicii educaționale copiilor vulnerabili ucraineni și români

Un nou centru de sprijin pentru copii refugiați și copii români a fost inaugurat joi de către Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, Asociația Anaid și UNICEF în România.

Aflat pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu nr. 6A, noul Centru de sprijin pentru copii și femei va primi copii ucraineni pe timpul zilei pentru ca aceștia să participe la cursurile online, conform curriculumului ucrainean, furnizând de asemenea activități educaționale non-formale și lecții de limba română.

„Copiii refugiați aflați în București, care nu sunt înscriși în sistemul școlar românesc, au nevoie să continue educația preșcolară și educația online după curriculumul școlar ucrainean. De asemenea, copiii români provenind din familii vulnerabile au nevoie de suport pentru a accesa educația. În același timp, părinții lor au nevoie de susținere, astfel încât copiii să poată învăța într-un mediu sigur și plăcut. Centrul de sprijin pentru copii și femei Pipera, organizat cu ajutorul municipalității și al partenerilor săi, creează premisele ca toți copiii vulnerabili să acceseze serviciile educaționale de calitate de care au nevoie, să își dezvolte abilitățile socio-emoționale și să își facă noi prieteni”, a declarat Viceprimarul Municipiului București, Horia Tomescu.

Prin intermediul acestui centru, Asociația Anaid și DGASMB, cu susținerea UNCEF, furnizează de asemenea acces la grădiniță și servicii de after-school. După ce participă la cursurile online din curriculumul ucrainean, în a doua parte a zilei, copiii sunt implicați în activități educaționale non-formale și învață limba română. Pe timpul zilei, copiii primesc mese și gustări. Numărul total al copiilor ucraineni care vor beneficia de serviciile furnizate în centrul de sprijin până la finalul anului este 150.

„Toți copiii au dreptul la o educație incluzivă de calitate și, împreună cu partenerii noștri instituționali și din societatea civilă, lucrăm pentru a ne asigura că refugiații ucraineni copii din România își pot continua educația în școli românești sau online, în concordanță cu curriculum-ul ucrainean, împreună cu profesorii și colegii lor ucraineni. În același timp, oferim suport astfel încât copiii să poată învăța limba română sau să se poată juca cu prietenii lor, în timp ce părinții își pot câștiga existența știindu-și copiii într-un mediu sigur. Centrul încurajează de asemenea incluziunea socială, aducând împreună, într-un spațiu prietenos, copii români și ucraineni deopotrivă”, a afirmat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

„Ne bucurăm să lucrăm cu Primăria București, DGASMB și UNICEF în acest proiect. Ca parte a societății civile, am susținut măsurile de răspuns pentru refugiați încă din primele zile ale crizei. Cu susținerea partenerilor noștri, în ultimele luni, am organizat o școală de vară în cadrul căreia am furnizat lecții de limba română copiilor ucraineni și servicii de after-school. Pentru copiii refugiații în București care au revenit la școala online, susținerea noastră va fi esențială în vederea continuării educației și pentru a-i încuraja să-și facă noi prieteni”, a spus Diana Alexandroae, Președinte al Asociației Anaid.

Share this post

No comments

Add yours