Salvați Copiii România dotează Școala din Vadu cu tablete şi acces la internet

În urma apelului făcut de Școala Gimnazială din Vadu, Constanța, unde 46 de elevi nu au acces la școala online, în lipsa unei tablete conectate la internet, Organizația Salvați Copiii a activat mecanismul de urgență și a apelat la companii si donatii individuale, pentru ca profesorii și elevii să poată continua procesul de educație. Astfel, 46 de tablete conectate la internet, pe care sunt instalate aplicațiile necesare participării la cursurile online, vor fi oferite elevilor, cu sprijinul financiar al Black Sea Oil & Gas.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România face un apel pentru sprijinirea urgentă a școlilor din România, astfel încât niciunui copil să nu îi fie îngrădit accesul real la educație: ”Copiii vulnerabili au fost cei mai afectați de criza pandemică și de măsurile luate pentru a limita răspândirea virusului. Cei mai mulți dintre ei nu au putut să continue școala și atunci au fost marginalizați. unt copii care au adăugat greutăților socio-economice, pe care ei și familiile lor le întâmpină, trauma de a nu putea învăța, pentru că nu au o tabletă și acces la internet. Este o problemă cu repercusiuni grave, care trebuie corectată.

Am început să dotăm școlile cu tot ceea ce este necesar, astfel încât accesul la educație să fie real și egal pentru toți copiii”.

La Școala din Vadu, structură a Școlii Gimnaziale din Gheorghe Lazăr din localitatea Vadu, jud Constanța, învață 46 copii, preșcolari și elevi în clasele primare.

Anghelina Târnă, Directoare a Școlii Gimnaziale Vadu, a prezentat situația elevilor din școală și importanța participării școlare: Elevii noștri sunt copii pentru care școala este foarte importantă, atât din punct de evdere pedagogic, cât și social. În școală acumulează cunoștințe, dar în același timp dobândesc încredere în ei și în puterea lor de a-și construi un viitor. De aceea lipsa unei tablete care să le permită accesul la educația online este, pentru multe dintre familiile din Vadu, o dramă.

Apreciem efortul Organizației Salvați Copiii şi al Black Sea Oil & Gas și îi asigurăm că școala noastră va fi un partener de încredere și un spijin real pentru copii”.

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, a declarat: BSOG îşi continuă angajamentele faţă de comuna Corbu, satul Vadu, sprijinind proiectele care răspund nevoilor celor mai tineri membri ai comunităţii, prin investiţia constantă în educație. Ne bucurăm că prin acest parteneriat, toţi elevii şcolii din Vadu vor putea participa la cursurile şcolii online, în situaţia în care contextul generat de pandemie va impune acest lucru, şi că accesul acestor elevi la un proces educaţional complet nu va fi îngrădit. Mai mult, elevii din Vadu vor avea şi şansa să-şi dezvolte competenţele digitale, atât de necesare în educaţie, iar mai apoi în viaţa profesională și pentru o participare activă în societate.”

Alte 40 de școli au făcut apel la mecanismul de sprijin lansat de Salvați Copii, pentru a asigura acees egal și nediscriminatoriu la educație pentru toți copii. Acestea au nevoie de tablete și alte dispozitive de predare online, măști și produse dezinfectante.

Arhitectul Omid Ghannadi este una dintre personalitățile care au răspuns apelului pentru școli făcut de Salvați Copiii România: ”Solidaritatea și încrederea sunt construcții solide, de care avem cu toții nevoie. De aceea este atât de important să construim împreună și să sprijinim școlile și pe copiii care au nevoie de noi. Am fost impresionat de rapiditatea cu care Salvați Copiii a reușit să mobilizeze resurse și să pună pietrele acestea de temelie ale solidarității”

Școlile care au accesat mecansimul de sprijin și care au nevoie de dotare :

Școala Gimnazială Cobadin, Constanța

Școala Gimnazială Nr. 20 Marin Sorescu, Constanța

Școala Gimnazială Ciurila, Cluj

Școala Gimnazială Viștea de jos, Brașov

Școala Gimnazială Bahnea, Mureș

Școala Gimnazială Idiciu, Mureș

Scoala Gimnaziala Mihai David Negrești, Vaslui

Liceul Nicolae Iorga Negrești Vaslui

Școala Gimnazială Merișu, Costestii din Vale, Dâmbovița

Școala Gimnazială Pietroșani Teleorman

Școala Gimnazială Costeștii din Vale Dâmbovița

Centrul de Zi pentru copiii cu parinții plecați la muncă în străinătate – Pitești, Argeș

Școala Gimnazială Nicolae Orghidan Brasov

Școala Gimnazială Nr. 181 sector 1 București

Școala Uruguay sector 1 București

Școala Gimnazială Nr. 127 sector 5 București

Colegiul National Mircea Eliade Resita, Caraș-Severin

Scoala Gimnaziala Nr 7 Resita, Caraș-Severin

Școala Gimnaziala Nr. 1 Mangalia, Constanța

Școala Gimnazială Mihai Viteazul Târgoviște, Dâmbovița

Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște, Dâmbovița

Școala Gimnazială Radu cel Frumos Târgoviște, Dâmbovița

Școala Gimnazială Paul Bănică Târgoviște, Dâmbovița

Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, Dolj

Școala Gimnazială Decebal Craiova, Dolj

Centrul de Zi Petrila, Hunedoara

Școala Gimnazială Nr. 1 Lupeni, Hunedoara

Școala Gimnazială B.P.Hasdeu Iași

Școala Gimnazială I.C. Bratianu Iași

Școala Gimnazială Serafim Duicu Târgu Mureș, Mureș

Școala Gimnazială Al. Ioan Cuza Târgu Mureș, Mureș

Școala Gimnazială Zaharia Boiu Sighisoara, Mureș

Centrul de Zi pentru copiii cu parinții plecați la muncă în străinătate – Piatra Neamț, Neamț

Școala Gimnazială Grigore Ghica Voievod Suceava

Școala Gimnaziala Nr 1 Timișoara, Timiș

Colegiul Dimitrie Leonida Timișoara, Timiș

Scoala Gimnaziala Mihai David Negrești, Vaslui

Liceul Nicolae Iorga Negrești Vaslui

Școala Gimnazială Nr. 6 Carmen Sylva Petroșani, Hunedoara

Companiile care vor să își ofere sprijinul trebuie să completeze contractul de sponsorizare  și să îl trimită la secretariat@salvaticopiii.ro.

Potrivit datelor comunicate oficial de Ministerul Educației la debutul anului școlar, 4.915  de școli funcționează în scenariul galben, în care copiii participă, prin rotație, la ore atât cu prezență fizică, cât și online, și 263 care funcționează în scenariul roșu, cu participare exclusiv online. Datele sunt în dinamică, iar evoluția epidemiologică poate schimba modelul de participare școlară.

Pentru ca situațiile de excluziune și discriminare în care au fost puși copiii vulnerabili în timpul stării de urgență să nu se repete odată cu începerea noului an școlar, Organizația Salvați Copiii România accelerează programul de dotare a acestora cu tablete conectate la internet și, ca urmare a solicitărilor primite, adaugă o componentă de dotare a școlilor.

Share this post

No comments

Add yours