Românii care aruncă gunoiul pe jos riscă amenzi de 5.000 de lei

Un muc de ţigară aruncat la întâmplare la semafor sau pe o alee a unui parc i-ar putea lăsa pe români fără bani de vacanţă vara acesta. Autorităţile s-au săturat de mizeria din Capitală, așa că au crescut până la 5.000 de lei amenzile pentru cei cărora le e lene să caute un coş de gunoi. Bucureştenii sunt, însă, pesimişti: sancţiuni erau şi până acum, dar de aplicat nu prea le aplică nimeni.

Ambalaje, peturi, pahare, sticle, coji de seminţe sau chiar saci plini cu deşeuri. Sunt pline trotuarele din Bucureşti de ele. Ba mai mult, sunt şi bucureşteni care confundă strada cu tomberonul de gunoi. Mulţumită lor, sunt străzi pe care maşinile nu mai pot trece. Locatarii abia îşi mai fac loc.

Autorităţile vor să stopeze fenomenul şi cred că au găsit cea mai bună soluţie: să mărească amenzile. Dacă sancţiunea maximă nu depăşea 200 de lei, acum sancţiunile pornesc de la 200 de lei şi ajung până la 5.000 de lei. Cele mai mici amenzi vor fi date celor care nu sortează deşeurile sau nu îşi curăţă tomberoanele vreme de o săptămână. Cei care nu distrug deşeurile periculoase în mod corespunzător riscă amenzi de până în 2.000 de lei. Sancţiunile cele mai drastice sunt pentru cei care murdăresc spaţiul public.

„Aliniem și noi aceste amenzi pentru că e nevoie de curățenia orașului, iar eu îmi doresc să nu ajungem niciodată să dăm aceste amenzi. Cetățenii să conștientizeze că trebuie să aibă grijă de spațiul public”, spune Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Proiectul de majorare a amenzilor a fost votat în ultima şedinţă a Consiliului General al Capitalei.

Share this post

No comments

Add yours