Proiectul „Construim Meserii” ajută elevii să-și descopere preferințele de carieră

Aflat la a doua ediție, proiectul „Construim Meserii”, implementat în România de Junior Achievement cu sprijinul Carmeuse, a inclus activități pe teme de orientare profesională, coordonate și derulate în școli de către profesori și consultanți voluntari.

Aceste activități i-au ajutat pe elevi să înțeleagă importanța învățării aplicate, să își descopere preferințele de carieră și i-au încurajat să adopte o atitudine proactivă față de educație și învățare în general.

Elevii înscriși în clasele IX-XIII din școli din județele Argeș, Brașov, Dâmbovița și Hunedoara, dar și din alte orașe selectate, au participat pe parcursul anului școlar la diverse activități, care au stimulat interesul acestora pentru viitorul profesional și i-au pregătit practic și teoretic, în acord cu cerințele de pe piața muncii.

1.700 de elevi, împreună cu profesorii lor coordonatori, au avut acces gratuit la kitul educațional oferit de Junior Achievement, pe platforma JA LearnTM, dar și la activități, sesiuni la clasă și online, exerciții, teste și studii de caz.

10 consultanți voluntari au devenit profesori pentru o zi și au oferit celor 270 de elevi din clasele selectate lecții și exemple din experiența lor educațională și profesională, ajutându-i să se orienteze privind alegerea parcursului profesional în viitor și să ia decizii informate.

„Am învățat și am înțeles lucruri esențiale pentru a ne orienta profesional. Sesiunea la care am participat a fost interesantă. Am înțeles de la voluntar ce înseamnă o carieră de succes: să-ți placă munca pe care o faci, să ai dorința de a continua și să depășești punctele dificile și etapele prin care vei trece pentru a atinge perfecțiunea”, spune un Elev, al Colegiului Economic Ion Ghica, Târgoviște, Dâmbovița.

„Informațiile mi s-au părut interesante și cred că acest proiect este util pentru tineri, deoarece le oferă informații utile, care îi vor ajuta în alegerea și desfășurarea unei profesii”, declară un Elev, al Colegiului Economic Hermes, Petroșani, Hunedoara.

„Am învățat importanța fiecărui element în procesul de angajare: crearea unui CV, atitudinea, interviul etc. Sesiunea susținută de voluntar a fost foarte interesantă atât pentru elevi, cât și pentru mine, ca profesor consilier care va desfășura ore de orientare în carieră cu elevii. Discuția a fost relaxată și interactivă. Atât experiența profesională a voluntarului, cât și experiențele elevilor de până acum au fost apreciate”, precizează un Profesor, al Liceului de Arte Bălașa Doamna, Târgoviște, Dâmbovița.

Proiectul „Construim Meserii” face parte din inițiativa globală a Carmeuse și Junior Achievement de susținere a tinerilor în alegerea viitoarei profesii.

„Fiind voluntar și în ediția precedentă, am crezut că nu voi mai simți aceleași emoții și același entuziasm pe care le-am avut anul trecut, dar elevii și doamna profesoară m-au primit cu brațele deschise și au dat dovadă de o implicare deosebită. Este un sentiment extraordinar să poți da mai departe din cunoștințele și experiențele tale și să poți ajuta, chiar și puțin, la «șlefuirea» minților acestor tineri, care privesc cu entuziasm și curaj către viitor și cărora nu trebuie să le frângem aripile, ci să îi încurajăm să își dorească mai mult și să creadă în ei”, afirmă un voluntar, Carmeuse.

Share this post

No comments

Add yours