Au reciclat cu spor și sunt fruntașe! Care sunt cele trei orașe din România care au colectat tone de deșeuri

Zalău, Sfântu Gheorghe și Ploiești sunt cele trei orașe din România care în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat la capitolul reciclare, reușind să dezvolte un sistem de colectare separată.

reciclare-ecorom-1

Astfel, în urma analizării unor criterii precum: cantitatea de deşeuri de ambalaje colectate separat pe cap de locuitor, calitatea serviciului şi soluţiile implementate care au determinat reducerea incidentelor sau chiar eliminarea practicilor negative din sistem, cele trei orașe au devenit fruntașe.

De asemenea, potrivit statisticilor, serviciul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje de la populaţie s-a extins la nivel naţional, fapt confirmat de români: 64% dintre aceştia declarau la începutul anului că au posibilitatea de a colecta separat, cu o treime mai mult decât acum patru ani (sondaj naţional IMAS 2011 şi 2015). Nivelul de acces la acest serviciu se menţine totuşi scăzut, având inFurt deşeuri_Ploieşti vedere că până la finalul anului toţi românii trebuie să poată separă deşeurile de ambalaje.

“Odată cu dezvoltarea serviciului, s-au extins şi o serie de practici care au un impact negativ asupra întreg sistemului. În 2014, aproximativ 500 de containere colorate din sistemul Eco-Rom Ambalaje au fost vandalizate. În acelaşi timp, furtul deşeurilor din containerele speciale – mai ales a deşeurilor cu valoarea cea mai mare pe piaţă, PET-uri şi dozele de aluminiu – cauzează pierderea investiţiilor, devierea deşeurilor de la circuitul normal de reciclare şi demotivarea populaţiei.”, spun reprezentanţii Eco-Rom Ambalaje.

Dacă orașul Zalău a fost declarat lider în cantitățile reciclate pe cap de locuitor (1 kg de deșeuri reciclabile pe lună/pers), în municipiul Sfântu Gheorghe, deşeurile de ambalaje sunt depuse separat corect în containerele colorate în proporţie de peste 99%. De asemenea, municipiul Ploieşti, care s-a confruntat cu fenomenul de amploare al furtului deşeurilor reciclabile din containere, este printre primele oraşe din ţară care au luat măsuri de sancţionare a acestuia, în 2014, în municipiul Ploieşti fiind realizate 57 de sesizări către Poliţia Locală.

Sursa: nonguvernamental.org

Share this post

No comments

Add yours