Zeci de mii de oameni au nevoie de tine! ”O șansă pentru viață”, cel mai amplu program național de donare de sânge!

În spitalele din România, viețile a zeci de mii de oameni depind de transfuzii, însă, din păcate, nu există stocuri suficiente de sânge. De aceea, an de an, numeroase asociații desfășoară campanii ample de informare privind nevoia acută de donații.

sange

Fără doar și poate, ”O șansă pentru viață” este, la ora  actuală, cel mai amplu program naţional de donare de  sânge, deoarece în cadrul acestuia, publicul este  informat cu privire la nevoia reală de sânge pentru  transfuzii din spitale şi este încurajat să doneze sânge periodic.

Prin acest proiect, ne-am propus să creştem numărul donatorilor de sânge din România şi să îmbunătăţim stocurile sanguine naţionale.

Având în vedere faptul că în România doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge, faţă de 66% în Austria sau 52% în Franţa, iar durata maximă de stocare a eritrocitelor este de 35 de zile, dar și anumite preparate sangvine se realizează numai din sângele recoltat de la donatori fideli, campania ”O șansă pentru viață” își propune să crească numărul donatorilor de sânge din România, căci în permanent există o nevoie continuă şi în creştere atât de sânge şi de preparate sangvine, cât şi de donatori fideli.

De asemenea, în cadrul acestei campanii, organizatorii își propun să informeze și să educe populaţia cu privire la nevoia crescută de sânge şi de produse sanguine sigure şi punerea la dispoziţia potenţialilor donatori a unui site (www.pentruviata.com) cu informaţii utile despre donarea de sânge.

Printre altele, campaniile mobile de recoltare sangvină au fost o altă modalitate importantă de a atrage noi donatori. De aceea, pe tot parcursul campaniei, au fost organizate sesiuni de donare la sediile companiilor, instituţiilor şi universităţilor, unde donatorii lucrează/învaţă şi rapiditatea cu care se desfăşura procesul de donare. În acest fel, au fost convinși mii de români să devină donatori, aceştia revenind de trei ori pe an în caravane.

De-a lungul timpului, prin campania ”O șansă pentru viață”, au fost salvate nu mai puțin de 170.000 de vieți omenești, iar alte 120.000 de persoane au fost convinse să doneze sânge. De asemenea, la nivel național, numărul donatorilor a crescut cu 8 la sută

Anual, au fost organizat peste 60 campanii mobile de recoltare sangvină, iar Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost transformat într-un loc primitor, cald, în care donatorii să revină cu plăcere, prin renovarea parterului şi primului etaj al centrului. În urmă recompartimentării spaţiului şi a dotării cu echipamente informatice, timpul pe care un donator îl petrece în Centru a scăzut cu 50%.

Sursa: http://asociatiareact.ro/

Sursa foto: www.puterea.ro

Share this post

No comments

Add yours