United4Rescue începe campania de strângere de fonduri „Drowned Requiem”

Alianța United4Rescue comemorează victimele care nu mai ajung în Europa, printr-o campanie extraordinară. Pentru campania „Drowned Requiem”, grupul de artiști danezi ‘Between Music’ cântă imnul european pe fundul Mediteranei. Videoclipul a fost lansat în toată Europa pe 15 noiembrie, împreună cu o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea și conversia noii nave de salvare „SEA-EYE 4”. În același timp, United4Rescue face apel la umanitate cu o petiție adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru salvarea refugiaților care traversează Mediterana.

Nenumărați oameni încă își pierd viața în timp ce încearcă să traverseze Marea Mediterană. Iar Europa urmărește pasivă, închide granițele și ignoră datoria salvării maritime. Mai grav decât atât, salvatorii civili de pe mare sunt împiedicați să salveze vieți umane. Cinci nave de salvare sunt reținute în prezent fără motiv. Și asta în ciuda faptului că salvarea maritimă este de fapt o sarcină a statului și toate statele membre europene s-au angajat contractual să susțină drepturile omului și valorile umanitare. „Cetatea Europei” a devenit o realitate – și duce la mari suferințe și chiar pierderea vieții la frontierele sale.

Nu mai vrem să urmărim indiferenți și inactivi, pe măsură ce Marea Mediterană devine un mormânt comun. De aceea, comemorăm astăzi toți refugiații care și-au pierdut viața. Cu fiecare persoană pierdută în Mediterană, valorile noastre europene se îneacă și ele! În același timp, vrem să facem tot ce putem pentru a preveni viitoare victime. Trimitem o altă navă “, spune Sandra Bils, membru fondator al United4Rescue.

Muzica subacvatică: o formă nouă de artă, neobișnuită

Grupul de artiști danezi Between Music susține arta performativă inovatoare. Muzicienii se scufundă de obicei în rezervoare de apă din sticlă în concertul subacvatic AquaSonic. Dintr-o multitudine de experimente, în colaborare cu producători de instrumente, oameni de știință și scafandri, a fost creat un quintet extraordinar: un cristalofon (interpretat de Laila Skovmand), un Rotacorda (Nanna Bech), un set de tobe (Morten Poulsen), boluri de cântat (Moran le Bars) și o vioară de carbon (Robert Karlsson). Between Music și-a dezvoltat, de asemenea, propria tehnică de cântat subacvatic. Acțiunea în Mediterană a fost o premieră pentru ei, interpretând „Oda bucuriei” a lui Beethoven pe fundul mării.

Michael Schwickart, membru al consiliului United4Rescue:

De ce să interpretezi un requiem pe fundul mării?

Refugiații încă își pierd viața în Marea Mediterană. Nu putem accepta acest lucru. Pentru că: nu îi lași pe oameni să se înece. Punct. Cu „Drowned Requiem” încercăm să atragem atenția publicului asupra unui subiect care costă nenumărate vieți. Imnul european „Oda bucuriei” se transformă într-o piesă muzicală foarte tristă, care trimite un mesaj clar întregii Europe: opriți înecul refugiaților!

Care este obiectivul United4Rescue / „Drowned Requiem”?

Scopul nostru este de a crește gradul de conștientizare și de a ne reaminti în mod constant că granița mediteraneană a Europei este de departe cea mai supusă pierderii de vieți din lume. UE dezbate reglementările și standardele de siguranță numai pentru navele private de salvare maritimă, în timp ce oamenii se îneacă în Marea Mediterană fără ca statele UE să își îndeplinească datoria de salvare. Pe termen lung, dorim ca Uniunea Europeană să își schimbe politica în materie de migrație și refugiați și să adopte legea internațională obligatorie pentru salvarea maritimă în toată Marea Mediterană. Până atunci încercăm să salvăm cât mai mulți oameni posibil. Campania ne ajută să finanțăm o altă navă de salvare în misiunea sa. Și, de asemenea, trimitem un semnal puternic Comisiei Europene.

De ce un videoclip muzical?

Din punctul nostru de vedere, faptele despre refugiații care se îneacă la trecerea lor în Europa vorbesc de la sine. Cu toate acestea, în opinia noastră, subiectul nu este suficient de remarcat de către public. Muzica este un limbaj comun la un alt nivel: atinge un punct profund, emoțional și, sperăm, ajută la determinarea publicului și a factorilor de decizie să își regândească perspectiva.

Dar celelalte nave?

În perioadele de vârf, 13 nave de salvare erau în funcțiune, în prezent există doar foarte puține, dintre care 5 sunt determinate. Suntem optimiști că instanțele italiene vor accepta apelurile ONG-urilor împotriva blocării ambarcațiunilor de salvare și vor pune astfel capăt măsurilor arbitrare. Controalele statului portului s-au dovedit a fi o inspecție prelungită și exagerată până când se constată unele nereguli neglijabile.

Dar nu va fi blocată și noua navă, mai devreme sau mai târziu?

Nu renunțăm până nu se opresc aceste blocaje administrative. Pe lângă apelurile legale formulate de organizațiile de salvare împotriva acestor măsuri, vom continua să tragem răspunderea UE pentru ceea ce se întâmplă la frontierele europene. Europa are o societate civilă vibrantă, care pune pe primul loc drepturile omului și principiile europene și dorim să facem acest lucru vizibil!

Inițiatorii: United4Rescue

United4Rescue este alianța dedicată sprijinirii salvării maritime civile în Marea Mediterană. Alianța reunește peste 660 de organizații mari și mici, inițiative, companii, asociații și fundații dintr-o mare varietate de domenii sociale. Parteneri de alianță bine-cunoscuți includ Federația Sindicală Germană (DGB), World Vision Germany, Fritz-Kola, Consiliul de coordonare a musulmanilor și Biserica Protestantă din Germania.

În ianuarie 2020, asociația independentă, non-profit, United4Rescue a făcut posibilă achiziționarea SeaWatch 4 ca o navă suplimentară de salvare. În plus, United4Rescue sprijină și alte organizații civile de salvare maritimă, astfel încât o navă de salvare să nu se afle în situația de a nu putea părăsi un port din lipsa mijloacelor financiare. „Drowned Requiem” este campania de iarnă a anului 2020/2021 a United4Rescue.

Share this post

No comments

Add yours