Studiu Electrolux: Ciclurile de spălare scurte și temperaturile scăzute sunt esențiale pentru reducerea amprentei ecologice a hainelor

Electrolux lansează în 2024 cel de-al patrulea studiu privind obiceiurile de îngrijire a hainelor în rândul europenilor, care demonstrează că spălarea hainelor la temperaturi mai scăzute și utilizarea de cicluri mai scurte de timp pot prelungi cu peste 50% durata de purtare a hainelor.

Concluziile sunt extrase din cea mai recentă cercetare de piață, Adevărul despre spălatul hainelor, fiind confirmate de o serie de teste efectuate de către companie, pe diferite țesături și programe de spălare. Cu fiecare ediție a studiului, compania își propune să extragă date importante care stau la baza designului noilor modele de electrocasnice. Astfel, anul acesta, în cadrul târgului IFA de la Berlin, Electrolux a lansat o nouă gamă de mașini de spălat care au integrate o serie de funcții inteligente, premiate, care optimizează consumul de apă și energie, oferind în același timp performanțe de spălare superioare.

Statisticile (conform studiului efectuat de EU Monitor, „The impact of textile production and waste on the environment”) arată că un european aruncă în medie peste 11 kg de textile în fiecare an, marea majoritate dintre acestea (87%) ajungând să fie incinerate sau duse la groapa de gunoi. Aceasta înseamnă aproape 5 milioane de tone de haine (calculul se bazează pe numărul de europeni: 741.884.712, cantitatea totală de textile aruncate (kg) = numărul de europeni x 11 = 8.160.731.832 kg. Îmbrăcămintea reprezintă mai mult de 60% din textilele aruncate. 60% din 8.160.731.832 kgs = 4.896.439.099 kgs /1000 = 4.896.439 tone aruncate în fiecare an. /365 = 13.415 tone aruncate în fiecare zi) aruncate în fiecare an, în Europa, motivele expuse fiind asociate cu îngrijirea rufelor. Decolorarea, ruperea țesăturii sau petele sunt printre principalele cauze pentru care oamenii ajung să elimine hainele din garderoba lor. Mai mult, se estimează că unele articole de îmbrăcăminte sunt aruncate după doar șapte până la zece purtări. Potrivit WRAP, un ONG axat pe implementarea de măsuri de combatere a schimbărilor climatice cu sediul în Marea Britanie, prelungirea duratei de purtare a hainelor reprezintă cea mai mare oportunitate de a reduce amprentele de carbon, apă și deșeuri asociate acestora.

Rezultatele noului studiu lansat de Electrolux privind îngrijirea hainelor

În cel mai nou studiu derulat de Electrolux Group la nivel european, Adevărul despre spălatul hainelor (The Truth about Laundry), sunt evidențiate o serie de rezultate care demonstrează că alegerea unor temperaturi mai scăzute și setare unor cicluri de spălare mai scurte pot prelungi durata de viață a hainelor cu peste 50%. De exemplu, un tricou din bumbac spălat la 30°C timp de 59 de minute va avea o durată de viață cu peste 50% mai mult decât atunci când este spălat la un ciclu obișnuit de 40°C, care poate dura până la 120 de minute.

Rezultatul a fost similar pentru blugii din material denim. Concluziile acestui studiu au fost confirmate și de noua metodologie aplicată de grupul Electrolux anul acesta – Indicele de Îngrijire. Prin teste de laborator extinse, au fost analizate diferite metode de spălare pe diverse țesături, inclusiv blugi din denim și tricouri din bumbac. Degradarea culorii a fost monitorizată în mod regulat, iar peste 600 de participanți au determinat punctul în care hainele vor fi aruncate.

Cu toate că sunt gesturi mici care ar putea schimba semnificativ efectele asupra hainelor și mediului, conform datelor din cea de-a patra ediție a studiului, încurajarea oamenilor să aleagă programe de spălare mai blânde continuă să fie o provocare. De exemplu, 59% din gospodăriile din Europa susțin că își spală hainele în principal la 40°C și peste. Mai mult, doar 12% dintre europeni consideră că durata ciclului are un impact asupra duratei de viață a hainelor. Când vine vorba despre efectele metodelor de spălare și îngrijire a hainelor, două treimi (66%) dintre europeni s-au confruntat cu articole de îmbrăcăminte micșorate sau deformate și aproape 3 sferturi (74%) au experimentat decolorarea. În plus, aproape 8 din 10 europeni (79%) au recunoscut că greșelile în spălarea hainelor au fost rezultatul propriilor acțiuni. Cel mai frecvent motiv invocat a fost temperatura prea ridicată.

Conform datelor înregistrate de grupul Electrolux prin monitorizarea electrocasnicelor, setarea de 40°C pentru bumbac este funcția cea mai frecvent utilizată la mașinile de spălat, durata ciclului variind de obicei între 90 și 120 de minute. În mod ideal, aparatele ar trebui să folosească în mod implicit cea mai mică setare optimă. De exemplu, peste 70% din programele a dintre cele mai recente game Electrolux sunt setate implicit la 30°C sau chiar 20°C. Deși aparatele mai noi permit consumatorilor să ajusteze setările implicite, studiul relevă o reticență și o lipsă de cunoștințe. Aproape 74% dintre europeni rămân la temperatura implicită de spălare, iar aproape 30% nu știu că o pot schimba. În mod similar, 78% dintre utilizatori aderă la durata implicită a ciclului, iar 35% nu știu că aceasta poate fi ajustată.

Soluții tehnologice pentru prelungirea duratei de viață a hainelor, cu un consum scăzut de resurse

Prelungirea duratei de viață a hainelor a fost identificată ca fiind cea mai mare oportunitate de a reduce amprenta de carbon, apă și deșeuri a hainelor. La ediția din acest an a IFA, Electrolux a prezentat cea mai recentă gamă de electrocasnice de spălat rufe. Noua gamă de electrocasnice inteligente include mașini de spălat din seriile 600-900, mașini de spălat și uscat din seriile 700-800 și uscătoare cu tambur din seriile 600-900, care au integrate o serie de funcții smart de îngrijire a hainelor:

  • datorită tehnologiei inteligente de preamestecare, UltraQuick oferă cele mai bune rezultate de îndepărtare a petelor de pe piață, rapid, la numai 30 de grade. În timpul testelor, a reușit îndepărtarea completă a mai mult de 50 de pete obișnuite de uz casnic, inclusiv ketchup și sos bolognez, toate la 30°C și cu o durată a ciclului mai mică de o oră. În plus, funcția permite economisirea cu până la 30% a energiei.
  • DynamicDisplay este cel mai avansat și intuitiv ecran Electrolux de până acum, care le permite utilizatorilor să acceseze rapid ciclurile preferate prin personalizarea setărilor și le oferă o serie de sfaturi de spălare încă din momentul selectării programului.
  • Noul SmartSelect ajustează spălarea hainelor în funcție de nivelul de murdărie. Pe măsură ce utilizatorul selectează ciclul de spălare sau uscare, SmartSelect oferă feedback, ajustează durata programului și temperatura, permițând astfel economisirea timpului și a resurselor – cu până la 80% energie și până la 20% apă.
  • SmartSave este cea mai recentă inovație integrată în cadrul uscătoarelor cu tambur din seria 900, concepută pentru a eficientiza ciclurile de uscare. Această funcție oferă consumatorilor posibilitatea de a alege între economisirea timpului sau a energiei. De exemplu, opțiunea Time Save îi ajută pe utilizatori să economisească până la 59 de minute din timp, iar Energy Save până la 20% din energie, cu fiecare încărcare.

Noile modele de electrocasnice fac parte din gama Electrolux EcoLine, care include o selecție de produse eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor.

Despre studiu

Realizat de Electrolux Group, o companie de electrocasnice lider în domeniul sustenabilității, studiul Adevărul despre spălatul hainelor face parte dintr-un program de cercetare științifică derulat cu scopul de găsi noi soluții pentru prelungirea duratei de viață a hainelor. Rezultatele cercetării se bazează pe date cantitative colectate de la 14.000 de adulți din 14 piețe europene. Demersurile de colectare și analizare au fost realizate de OnePoll, o companie de cercetare de piață specializată în sondaje, în colaborare cu Grupul Electrolux și partenerii săi. Sondajul a fost realizat între 28 noiembrie 2023 și 3 ianuarie 2024, cu date colectate în următoarele țări: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit; populație generală, cu câte 1000 de respondenți pentru fiecare țară. Deși datele provin în principal din țările UE, din cauza dimensiunii și amplorii cercetării și pentru a menține coerența cu anii anteriori, constatările au fost aplicate la nivelul întregii Europe.

Tags electrolux

Share this post

No comments

Add yours