România este responsabilă! De 1 Decembrie, de Ziua Națională, îți facem cunoștință cu eroii noștrii!

Încă din cele mai vechi timpuri, din generație în generație, românii au luptat și vor lupta întotdeauna pentru un viitor mai bun. Chiar dacă au trecut prin numeroase momente delicate și au fost nevoiți să înfrunte un sistem bolnav, fie că e vorba de educație, sănătate, birocrație etc, românii au avut voința de a schimba lucrurile și, mai ales putere. Tocmai de aceea, în lupta pentru un viitor mai bun, rezultatele nu au întârziat să apară.

1-decembrie

Pe lângă numeroasele locuri frumoase pe care le are și pe care trebuie să le vizitați, România are oameni frumoși. Oameni care și-au dorit să evolueze, care au muncit mult și care într-un final au reușit. De la elevi care obțin medalii de aur la olimpiadele internaționale de la matematică, informatică sau biologie, la sportivi, care an de an ne unesc și ne fac să fim mândri, datorită reușitelor.

În 2014, Simona Halep a reușit să scrie istorie, deoarece a ajuns până în fazele superioare în toate turneele de Grand Slam și ba mai mult, a jucat finala la Turneul Campioanelor. Tot ea, a reușit să se claseze pe locul trei în clasamentul WTA, iar acum este nominalizată pentru titlul de jucătoarea anului. La doar 23 de ani, Simona Halep a unit mii de români în fața micilor ecrane, când pe terenurile de tenis a întâlnit nume mari din sport precum Serena Williams, Maria Sharapova, Petra Kvitova, Ana Ivanovic si Na Li.

De asemenea, Nadia Comăneci este o altă sportivă care a reușit să scrie istorie și care ne-a făcut și continuă să ne facă mândri că suntem români. Supranumită ”Zeița de la Montreal”, Nadia este prima gimnastă din lume, care a reușit să primească nota 10 într-un concurs olimpic. Pe 18 iulie 1976, la doar 14 ani, Nadia uimea lumea sportului cu o performanţă greu de egalat: nota 10 „absolut” la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. Atunci, afişajul electronic nici nu era programat să arate nota 10, aşa că pe ecran a apărut nota 1.00. Nadia Comăneci obţinea, la această ediţie a Jocurilor Olimpice, de şapte ori scorul perfect, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și una de bronz (sol).

O altă sportivă care a reușit să rămână în istorie este, fără doar și poate Simona Amânar. Multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, actualmente arbitră de gimnastică, ea a obținut șapte medalii olimpice și 10 medalii la campionatele mondiale de gimnastică și a câștigat cu echipa României patru titluri mondiale consecutive. Ba mai mult, o anumită săritură din gimnastică, extrem de dificilă, îi poartă astăzi numele, fiind executată în premieră de Simona Amânar la Olimpiada din 2 000. Gimnasta este a doua sportivă româncă inclusă în International Gymnastics Hall of Fame, după Nadia Comăneci.

Desemnată în 1999 cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei, Gabriela Szabo a reușit să rămână în istorie după ce în 1998 a stability un record mondial la 2.000 m, dar și la 5.000 m, un an mai târziu, la Dortmund. Ea a fost descoperită întâmplător, la 12 ani, la un cros școlar, iar în 1994 a intrat în competițiile de senioare, după remarcabilele rezultate la juniori. Gabriela a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, la proba de 5.000 m și cu bronz și respectiv argint la proba de 1.500 m, de la Jocurile Olimpice din 1996 și 2000.De asemenea, este vicecampioană olimpică în Atlanta, la 10.000 de metri.

Printre mulți alți români care au scris istorie se numără și Leonard Dorftei, campion mondial WBA la categoria semi-ușoară (61,9 kg) între 5 ianuarie 2002 și 24 octombrie 2003. A început să practice box la 14 ani, iar mai târziu a obținut cinci titluri naționale la seniori în 1992, 1993, 1994, 1996 și 1997. De-a lungul timpului, a câștigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona, în 1992 și la Atlanta, în 1996. De asemenea, a fost campion mondial în 1995 și campion european în 1996 și 1997. Palmaresul său la amatori este de 239 de victorii și 15 înfrângeri.

Oamenii enumerați mai sus sunt doar cinci dintre motivele pentru care România trebuie să se mândrască. De-a lungul timpului, țara noastră a dat lumii mari sportivi care au reprezentat România cu încredere și, fiind responsabili și muncind mult, au obținut numeroase premii. Printre aceștia îi amintim pe Ilie Năstase, Ion Țiriac, Sandra Izbașa, Lia Manoliu, Ivan Patzaichin,  Andreea Răducan, Cătălina Ponor, Elisabeta Lipă și mulți alții.

Sursa: tvr.ro, wikipedia.ro, ziare.com

Share this post

No comments

Add yours