Neuroatipic League, primul spațiu adaptat pentru copiii diagnosticați cu autism pe un stadion din România

Arena Națională devine primul stadion din România ce oferă un spațiu special adaptat nevoilor senzoriale ale copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist, în cadrul proiectului Neuroatipic League realizat de Fundația Neuroatipic, Federația Română de Fotbal și Arena Națională, cu sprijinul Banca Transilvania.

Astfel, Loja 222 devine Loja Senzorială Neuroatipic League, un spațiu liniștit, decorat cu forme fluide și culori pastelate, cu jucării senzoriale și căști de izolare fonică pentru micii microbiști diagnosticați cu autism, facilitând astfel accesul lor pe stadion pentru a viziona meciuri.

Loja Senzorială Neuroatipic League inaugurată ieri, 18 noiembrie, în cadrul meciului UEFA Nations League, România – Cipru, este primul proiect de design pentru neurodiversitate pe un stadion din România, parte a programelor de responsabilitate socială desfășurate de Federația Română de Fotbal. Până în prezent, FRF a implementat programe similare pentru nevăzători, persoane cu dizabilități locomotorii și persoane cu sindrom Down.

„La Federația Română de Fotbal, acordăm o importanță deosebită programelor de responsabilitate socială ce vizează îmbunătățirea accesului la fotbal pentru cât mai multe categorii de persoane. Astăzi marcăm o realizare importantă în acest sens, inaugurarea primului spațiu adaptat pentru copiii diagnosticați cu autism pe un stadion din România și unul din puținele spații de acest fel din Europa. În parteneriat cu Fundația Neuroatipic și Arena Națională, am reușit încă o dată să aducem fotbalul și mai aproape de un public cât mai divers”, a declarat Răzvan Burleanu, președinte al Federației Române de Fotbal.

Loja dedicată copiilor diagnosticați cu autism are 10 locuri și va fi deschisă la toate meciurile organizare de Federația Română de Fotbal pe Arena Națională. În plus, FRF încurajează echipele de club să păstreze loja deschisă la meciurile lor ce au loc pe Arena Națională. Locurile din Loja Senzorială Neuroatipic League sunt gratuite și pot fi accesate prin intermediul Fundației Neuroatipic. Pentru informații legate de accesul copiilor diagnosticați cu autism în Loja Senzorială Neuroatipic League, părinții sau aparținătorii pot contacta Fundația Neuroatipic sau Federația Română de Fotbal.

Loja Senzorială Neuroatipic League a fost amenajată în Loja 222 de pe Arena Națională, oferită de Direcția Investiţii din Primăria Capitalei.

„Aplaudăm inițiativa Fundației Neuroatipic alături de Federația Română de Fotbal și ne bucurăm că am putut susține acest proiect prin oferirea unei loje pe Arena Națională. Accesul tuturor categoriilor de public în spațiile publice este un aspect important pe care îl avem în vedere constant în activitatea noastră. Suntem alături de Federația Română de Fotbal în demersurile sale de responsabilitate social”, a afirmat Cătălin Aflat, directorul Direcţiei Investiţii din Primăria Capitalei.

Proiectul de design al Lojei Senzoriale Neuroatipic League, primul proiect de design pentru neurodiversitate pe un stadion din România, a fost dezvoltat și implementat de echipa multidisciplinară a Fundației Neuroatipic condusă de Psih. Dr. Crina Nedelcu, formată din arhitecți, designeri și specialiști în tehnici de învățare și terapii pentru copiii și tinerii cu tulburări de neurodezvoltare.

„De mai bine de 20 de ani, lucrăm pentru a îmbunătăți constant serviciile de intervenție și terapiile pentru copiii și tinerii cu tulburări de spectru autist. Pentru ei, Fundația Neuroatipic a pornit la drum cu misiunea de a dezvolta proiecte de design pentru neurodiversitate, spații adaptate nevoilor lor senzoriale, iar facilitarea accesului copiilor diagnosticați cu autism pe stadion este un pas extraodinar. Mulțumim Federația Română de Fotbal, Arena Națională și Banca Transilvania pentru deschiderea cu care au primit ideea noastră și pentru implicarea ce a făcut ca această idee să devină realitate”, a menționat Psih. Dr. Crina Nedelcu, fondator Fundația Neuroatipic.

În anul 2023, Psih. Dr. Crina Nedelcu a înființat Fundația Neuroatipic cu scopul de a îmbunătăți accesul la dezvoltare și integrare al copiilor și tinerilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist din România prin proiecte de design pentru neurodiversitate, de la centre de terapie, până la spații publice incluzive adaptate la nevoile senzoriale specifice TSA.

În prezent, Fundația Neuroatipic construiește primul centru de terapie cu design pentru neurodiversitate din România – Centrul Neuroatipic, un spațiu construit de la zero cu soluții de arhitectură și design interior, terapii integrate și tehnici de învățare actualizate, cu scopul de a crea un mediu optim dezvoltării copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist, astfel încât ei să-și atingă potențialul maxim și să beneficieze de cele mai bune șanse de integrare socială.

Share this post

No comments

Add yours