Mercurul, interzis în electrice și electronice din 2025 în UE

Comisia Europeană dezbate și va adopta o lege ce interzice producția și comercializarea echipamentelor electrice și electronice ce conțin mercur, în Uniunea Europeană, începând cu anul 2025. Practic, după această dată, ce se va lansa nou în această categorie de produse nu va mai avea în compoziție mercur.

Mercurul era folosit până acum în multe tipuri de echipamente, de la ecranele de laptop, becuri fluorescente compacte, baterii, barometre, până la unele mașini de spălat, congelatoare, încălzitoare și uscătoare de rufe de generație veche.

Milioane de oameni au încă în case acest tip de produse, care mai devreme sau mai târziu vor ieși din uz. Aici intervine modul în care consumatorii vor proceda cu ele: dacă le aruncă la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător sau le predau spre reciclare conformă, în condiții de maximă siguranță.

În prezent, conform TCO Certified, aproximativ 350.000 de tipuri diferite de elemente chimice folosite în fabricarea a diferite produse poluează Planeta și se estimează că această cifră se va tripla până în 2050.

În 2022, cercetătorii au demonstrat că producția anuală și emisiile de noi substanțe chimice depășesc cu mult capacitatea societății de a evalua riscurile și de a le monitoriza. Din toate aceste substanțe poluante, doar aproximativ 1% au fost studiate pentru impactul lor asupra oamenilor și asupra mediului, iar mercurul se numără printre cele mai nocive.

Reprezentanții Asociației RESPO DEEE atrag atenția că este nevoie ca populația să fie mai bine informată despre cum este bine să procedeze cu aparatura din casă care conține mercur, în condițiile în care, dacă nu este preluată corect spre reciclare, ar putea ajunge să polua solul, aerul și apa, dar ar putea cauza și grave probleme de sănătate.

”Mercurul este un metal care conduce electricitatea și este prezent în multe echipamente electrice și electronice, în special la fabricarea întrerupătoarelor. Dacă unul dintre aceste echipamente se sparge, mercurul devine un vapor invizibil, inodor, și este extrem de toxic. Este o neurotoxină care poate provoca leziuni ireversibile ale creierului și poate afecta dezvoltarea în uter a copiilor nenăscuți.
Atunci când deșeurile de echipamente electrice și electronice care conțin mercur nu sunt reciclate corespunzător, ci aruncate la gunoiul menajer, ajung în gropile de gunoi, în sol și în ape, și poluează grav mediul înconjurător.

Mai mult, când mercurul se infiltrează în ape, acesta trece printr-un proces chimic natural și este transformat în metil mercur, un compus și mai periculos. El pătrunde în țesuturile peștilor și animalelor, care ulterior ajung în piața de consum.

Cei mai mulți oameni nu știu că produsele electrice și electronice pe care le au în casă conțin mercur ori nu conștientizează cât de mult rău pot face dacă aruncă aceste produse la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător. Dacă ne pasă de sănătatea celor din jur, și a noastră în ultimă instanță, trebuie să predăm spre reciclare produsele electrice și electronice pe care nu le mai folosim”, declară Cristian Pocol, președintele asociației RESPO DEEE.

Progresul tehnologic înlocuiește mercurul

Popularitatea mercurului în producția de echipamente electrice și electronice este datorată costului redus al acestuia. Cu toate că alternativele există, în lipsa unor reglementări stricte până în prezent care să interzică folosirea lui, producătorii nu le-au luat în calcul tocmai pentru a păstra un preț de producție cât mai redus.

În programul de sustenabilitate al Națiunilor Unite se arată clar că există alternative care pot susține eliminarea totală a mercurului în procesul de fabricație al produselor electrice și electronice.
“Până de curând, existau baterii doar pe bază de mercur. Acum ele conțin litiu, argint sau alte metale alcaline, care nu sunt atât de poluante. Lămpile pentru iluminat stradal conțin mercur, iar prin intrarea în vigoare a acestei legi europene vom asista la înlocuirea lor cu cele pe bază de tehnologie LED.

Exemplele pot continua, însă cum tehnologia a evoluat se găsesc acum ușor alternative pentru înlocuirea mercurului în procesul de producție al produselor electrice și electronice. Chiar dacă vor genera o creștere a costului de fabricație în primă etapă, noile produse vor fi mai sustenabile și mai puțin periculoase”, mai spune Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Ce echipamente electrice și electronice conțin mercur

Chiar dacă nu mai este folosit atât de mult ca în urmă cu 5-6 decenii, mercurul este încă prezent în multe echipamente electrice și electronice, precum:

 • ecranele de laptop sau computer
 • întrerupătoare electrice
 • termometre și termostate
 • becurile fluorescente compacte
 • lămpi fluorescente de tub
 • barometrele
 • baterii
 • butoanele de on/off de la aparatele vechi de călcat
 • unele mașini de spălat, congelatoare, încălzitoare și uscătoare de rufe vechi

  Cum poți ajuta la reciclarea corectă în România

  ”În România, oamenii pot preda gratuit spre reciclare echipamente electrice și electronice, inclusiv prin intermediul Asociației RESPO DEEE. Dacă au echipamente pe care nu le mai folosesc, ei pot comanda telefonic la tel verde 080080021 sau online pe www.respo.ro, cutia RESPO, un recipient în care vor introduce echipamentele electrice și electronice spre reciclare. Odată umplute, cutiile pot fi duse personal la centrele de colectare apropiate (harta pe www.respo.ro), sau se poate comanda telefonic preluarea acestora de către colectorii autorizați. Toate aceste facilități sunt puse la dispoziție în mod gratuit”, concluzionează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

  Asociația Respo DEEE este un OTR (Organizație de Transfer de Responsabilitate), înființat în 2019, ce se dedică unui proces de colectare și reciclare DEEE performant, asigurând condițiile de calitate, fiabilitate și progres technologic la standarde ridicate.

  Asociatia RESPO DEEE preia responsabilitatea legală a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice în gestionarea deșeurilor, asociația fiind astfel unul din principalii jucători din zona de management al DEEE.

Share this post

No comments

Add yours