La firul ierbii, atelier de Urbanism dedicat persoanelor nevăzătoare! Ce trebuie să faci ca să iei parte la acest proiect

Persoanele nevăzătoare au acum șansa de a învăța cum să se descurce într-un oraș așa slab accesibilizat cum este Bucureștiul grație Clubul de Mobilitate Urbană Senseability, ce este sprijinit financiar de Fundația Orange.

În cadrul acestui proiect inedit au loc 11 ateliere de ecolocație, tehnologie, arhitectură și alte teme abordate incluziv, iar nevăzătorii și persoanele tipice au făcut mii de pași prin oraș, ghidați de baston.

De asemenea, la sfârșitul acestei săptămâni, pe 19 și 20 mai, are loc La Firul Ierbii (Splaiul Unirii 160) Atelierul de Urbanism, unde participanții vor afla noțiuni despre oraș prin hărți tactile și machete și vor pleca „pe nevăzute” pe un traseu prestabilit: de la metrou Timpuri Noi-Izvor, până la Palatul Parlamentului.

CMU Senseability propune o abordare unică pentru integrarea socială a acestei categorii vulnerabile – un spațiu de contact pentru nevăzători și tipici. Nevăzătorii își doresc să descopere abilitățile și simțurile care îi pot ghida către o viață independentă, iar persoanele tipice să experimenteze împreună cu ei, pe nevăzute, pentru ca domenii precum educația, serviciile sociale, arhitectura, design-ul sau urbanismul să ajungă să reflecte și nevoile persoanelor cu deficiențe de vedere.

Clubul este deschis tuturor gratuit, participarea se face prin completarea unui formular de înscriere pe pagina evenimentului. Pentru participanții fără deficiențe, kit-ul de experiment pe nevăzute conține o pereche de ochelari opaci și un baston, în timp ce participanții cu deficiențe de vedere au propriul baston care îi ghidează zilnic printre obstacolele urbane.

Share this post

No comments

Add yours