În ziua de astăzi, când mâncărurile de tip junk food sunt atât de accesibile, numeroși copii se confruntă cu exces în greutate sau chiar cu obezitate. Tocmai de aceea, Fundația Prais, cea care a inițiat mișcarea ”Și eu trăiesc sănătos” a implementat un program inedit, prin intermediul căruia și-a dorit să afle care sunt factorii de risc privind apariția acestor probleme.
”Și eu trăiesc sănătos” este un program inedit, implementat pe o perioadă de trei ani, timp în care vor fi analizate activitățile a 180 de familii din comunitatea Otopeni, precum și în alte 6 comunități similare din Belgia, Franța, Olanda, Portugalia, Grecia și Bulgaria.
Astfel, în urma acestui program, partenerii instituționali și academnici vor evalua 4 domenii principale de intervenție: consumul de apă, varietatea în consumul de fructe și legume, sedentarismul și somnul.
În prima fază, s-a realizat studiul de referință EPHE, o analiză de explorare și identificare a inegalităților de comportament și a factorilor determinanți ai acestora, la nivelul categoriilor socio-economice selectate. La sondaj au participat 1.266 de copii și familiile acestora, dintre care peste 170 din comunitatea din România.
‘Studiul EPHE arată că statutul socio-economic al părinților reprezintă un factor determinant care influențează obiceiurile de stil de viață, implicit incidența excesului în greutate și obezității la copii. Astfel, copiii din familii cu un statut socio-economic ridicat mănâncă mai multe fructe și legume și petrec mai puțin timp în fața televizorului comparativ cu cei din familii cu un statut socio-economic scăzut. În calitate de coordonatori ai execuției proiectului în cele 7 țări, susținem necesitatea analizei tuturor factorilor de risc care pot sta la baza obezității la copii, pentru a fi în măsură să facem prevenție.’ a declarat Silvia Bucur, Președinte Fundația PRAIS.
Mai exact, copiii români au ocupat locul al patrulea la consumul de fructe după cei din comunitățile din Portugalia, Grecia, Bulgaria și Olanda, dar consumă mai multe fructe decât cei din Belgia și Franța.
În același timp, studiul relevă că și nivelul de educație al părinților poate fi o cauză a diferenței observate în ceea ce privește consumul de fructe în rândul familiilor cu un statut socio-economic mai ridicat și al celor cu unul scăzut. În ceea ce privește consumul de legume, indiferent de statutul socio-economic al familiei, copiii din comunitatea noastră mănâncă porția de legume necesară de la 2 până la 4 ori pe săptămână.
În ceea ce privește monitorizarea timpului petrecut în fața ecranului, în România, acest studiu a arătat că un copil petrece circa 22,7 ore pe săptămână în fața unui ecran (calculator sau televizor), în vreme ce în Olanda și Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore.
Studiul EPHE va fi urmat de două evaluări ulterioare, prin care se va măsura impactul asupra comunității eșantionate din România a activităților din cadrul mișcării naționale ”Și eu trăiesc sănătos !, care are la bază metodologiile educaționale, de informare și activare EPODE.
Sursa: agerpres.ro