Tetra Pak a publicat al 25-lea raport de sustenabilitate, ce urmărește progresele pe care le-a înregistrat compania în legătură cu agenda sa de sustenabilitate.
Raportul detaliază activitatea pe care a avut-o compania în cinci domenii interdependente: sisteme alimentare, circularitate, climă, natură și durabilitate socială.
Raportul de sustenabilitate al Tetra Pak pentru anul financiar 2023 arată că, începând cu 2019, compania și-a redus cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră (GES) în lanțul său valoric și cu 47% în cadrul propriilor operațiuni. Acest succes plasează Tetra Pak într-o poziţie favorabilă pentru a-şi îndeplini angajamentul de a obține zero emisii nete de GES în propriile operațiuni până în 2030 şi sprijină obiectivul pe termen lung al companiei de a colabora cu furnizorii, clienţii şi partenerii săi pentru a atinge zero emisii nete de carbon în lanțul său valoric până în 2050.
Un alt moment de referinţă pentru companie, detaliat în raport, a fost lansarea unui ambalaj aseptic pentru băuturi, în care s-a inlocuit stratul protector din aluminiu cu un strat pe bază de hârtie, produs ce reduce amprenta de carbon a companiei cu o treime (33%) și o aduce cu un pas mai aproape de dezvoltarea celui mai sustenabil ambalaj alimentar din lume. Această premieră mondială a fost rezultatul unei investiții de 100 de milioane de euro în cercetarea și dezvoltarea ambalajelor în 2023, investiție ce este planificată anual pentru următorii cinci până la zece ani.
„Colaborarea în industria alimentară este tot mai importantă pentru a putea alimenta în mod sustenabil populația globală în continuă creștere. Prezența noastră globală și soluțiile complete ne oferă în fiecare zi oportunități de colaborare cu factorii interesați de-a lungul lanțului nostru valoric, de la fermieri și producători de alimente, până la furnizori, factori de decizie politică, consumatori și alți parteneri. Înțelegem responsabilitatea pe care o avem și ne menţinem angajamentul de a avea un rol major în transformarea sistemelor alimentare, pentru a le face mai sigure, mai rezistente și sustenabile”, menționează Adolfo Orive, Președinte și CEO al Tetra Pak.
Printre acțiunile recente din zona sustenabilității și inițiativele educaționale pe care le-a avut Tetra Pak la nivel local se numără și concursul “Elevii schimbă jocul: CartON!”, realizat în parteneriat cu Edupedu, cu scopul de a-i învăța pe elevii din România despre beneficiile reciclării ambalajelor din carton, precum cutiile de lapte. Copii din clasele primare și gimnaziale din 79 de școli din 32 de județe și București s-au înscris în concurs, cu proiecte și campanii de reutilizare a ambalajelor din carton. În cadrul competiției, au fost premiate 19 proiecte, unul dintre ele câștigând marele premiu pentru cea mai creativă și inspirațională campanie.
Raportul de sustenabilitate al Tetra Pak pentru anul financiar 2023 evidențiază și alte realizări ale companiei la nivel global din ultimul an și inițiativele în desfășurare pentru protejarea alimentelor, oamenilor și a planetei. Acestea includ:
- Extinderea programelor de alimentație școlară: compania a ajutat 64 de milioane de copii din 49 de țări să aibă acces la lapte și alte băuturi hrănitoare prin intermediul programelor de alimentație școlară.
- Accelerarea activității de reciclare: cantitatea de ambalaje din carton colectate și trimise spre reciclare în întreaga lume a crescut cu 7% față de 2022. În plus, a existat o creștere cu 14% a cantității de polyAl trimisă pentru reciclare.
- Recunoașterea primită pentru Leadership în Transparență și Performanță Corporativă privind schimbările climatice și pădurile de către organizația internațională non-profit de mediu CDP Forests, obținând un loc în prestigioasa “Listă A” pentru al optulea an consecutiv. Compania a primit totodată rating „ A -” la categoria securitatea apei, deși a fost primul an de raportare în acest domeniu.
- Implementarea activă a Principiilor directoare ale ONU privind afacerile și drepturile omului.
Modelul Tetra Pak „Carton CO2 Calculator” verificat de Carbon Trust™, versiunea 9 (valid din 2023-01-01). Domeniu de aplicare: măsurarea pe tot ciclul vieții unui ambalaj Tetra Brik® Aseptic 200 Slim Leaf cu strat de polimeri pe bază de plante și strat protector din hârtie, comparativ cu un ambalaj standard Tetra Brik® Aseptic 200 Slim Leaf. Geografie: date din industria UE.
Ambiția Tetra Pak este de a crea „cel mai sustenabil ambalaj alimentar din lume. Aceasta înseamnă crearea de ambalaje din carton care sunt fabricate din materiale regenerabile sau reciclate, obținute în mod responsabil, contribuind astfel la protejarea și restabilirea climei, resurselor și biodiversității planetei noastre; contribuție la producția și distribuția cu emisii scăzute de carbon; convenabil și sigur, contribuind astfel la activarea unui sistem alimentar rezistent; complet reciclabil.