Copiii Deltei au sărbătorit Ziua Dunării: Au luat parte la cea mai mare acțiune de ecologizare

Peste 300 de copii și profesorii lor din comunitățile din Delta Dunării, alături de reprezentanți ai Asociației Salvați Dunărea și Delta, Coca-Cola Hellenic și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au sărbătorit Ziua Dunării și anul acesta, prin participarea la cel mai mare eveniment de ecologizare, organizat vreodată în România pe malurile Dunării.

ECOLOGIZARE

Peste 300 de copii din 7 localități de pe malul Dunării au luat parte la cea mai mare acțiune de ecologizare de-a lungul fluviului, pentru cea de-a 11-a sărbătorire a Zilei Dunării.

Astfel, aceștia au strâns deșeurile de pe malurile Dunării, ca prim semnal de alarmă și atenționare la începutul sezonului turistic, pentru protejarea celui mai tânăr pământ al Europei.

‘Fiți activi pentru o Dunăre curată !’ — a fost numele campaniei de responsabilizare pentru locuitorii și turiștii din Deltă asupra importanței curățeniei Dunării și a colectării selective a deșeurilor.

De asemenea, alți aproape 400 de copii din Sulina, Maliuc, Mahmudia, Partizani, Murighiol, Crișan și Sfântu Gheorghe au început ecologizarea, colectând separat deșeurile de pe malul Dunării, fie aduse de Dunăre sau abandonate de turiști. Copiii au purtat un echipament adecvat pus la dispoziție de inițiatorii acțiunii: tricouri, șepci, mănuși de protecție, saci de colectare selectivă și clești speciali pentru gunoi.

Pentru Ziua Dunării 2015, 486 de participanți din arealul Deltei Dunării au strâns peste 2.500 de saci de deșeuri, cu o proporție de peste 90% PET-uri și deșeuri din plastic. Un rol esențial l-au avut și cadrele didactice care au participat activ la acțiune, au dat dovadă de devotament și au însoțit copiii, fiind un model pentru viitorul ecologic al Deltei, pe care toți ni-l dorim.

Ziua Dunării este sărbătorită anual, pe 29 iunie — dată ce marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, la Sofia, în anul 1994, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). Aproape 81 de milioane de persoane din țările danubiene sărbătoresc Ziua Dunării. Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii și de a accentua legăturile dintre state, precum și interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org).

Share this post

No comments

Add yours