Lansat în noiembrie 2024, proiectul național Caravana Reciclării Creative a finalizat etapa întâlnirilor fizice din cele 8 județe și a început oficial etapa de implementare a activităților în unitățile de învățământ înscrise. Peste 1.100 de participanți eligibili (din cei aproximativ 1.320 înscriși), din peste 200 de unități de învățământ, cadre didactice din învățământul preuniversitar, s-au înscris în echipe de câte 5 profesori din cele 8 județele selectate: Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Alba, Vâlcea, Neamț și Bacău.
Caravana Reciclării Creative continuă să inspire sute de profesori și elevi din întreaga țară! 0
By Echipa RomaniaPozitiva on 24 februarie 2025Colțul Verde, CSR & ESG, Educaţie, România
Caravana Reciclării Creative (ediția a III-a) a finalizat sesiunile fizice din cele 8 județe participante
Lansat în noiembrie 2024, proiectul național Caravana Reciclării Creative a finalizat etapa întâlnirilor fizice din cele 8 județe și a început oficial etapa de implementare a activităților în unitățile de învățământ înscrise. Peste 1.100 de participanți eligibili (din cei aproximativ 1.320 înscriși), din peste 200 de unități de învățământ, cadre didactice din învățământul preuniversitar, s-au înscris în echipe de câte 5 profesori din cele 8 județele selectate: Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Alba, Vâlcea, Neamț și Bacău.
Caravana Reciclării Creative, un proiect național dedicat cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și elevilor acestora, desfășoară ediția a III-a în perioada noiembrie 2024 – iulie 2025 în 8 județe din România și are ca scop principal promovarea reciclării creative (upcycling), conștientizarea efectelor consumerismului asupra mediului și dezvoltarea unui comportament ecologic sustenabil în rândul cadrelor didactice, elevilor și comunităților.
Proiectul este organizat de Asociația PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream, cel mai mare distribuitor independent de carburant din România.
‘’Sistemul de educație al unei țări este oglinda acelei țări, iar noi, românii, trebuie să muncim mai mult ca oglinda să reflecte ceea ce ne dorim. Cred că mediul de business are responsabilitatea de a se implica în educație, iar OSCAR Downstream este o companie care nu poate trece indiferentă prin viața celor care cresc și construiesc alături de noi. Susținem valorile educaționale și creative ale acestui proiect și le dorim mult succes celor care au urcat în Caravana Reciclării Creative: copii, profesori, familii și comunități’’, a declarat Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream.
În cadrul proiectului, fiecare echipă de profesori și elevi lucrează la crearea a cinci zone de reciclare și recreere în școlile lor: Colectare Selectivă, Păsări Fericite, Grădina Minunată, Lecturi Inspirate și Reciclate și-napoi la lume date. Aceste zone sunt concepute pentru a educa și motiva tinerii să adopte comportamente ecologice și să conștientizeze importanța reciclării și protecției mediului.
„Ne propunem să implicăm întreaga comunitate – elevi, profesori, părinți și autoritățile locale – în activități interactive prin care să învățăm împreună despre sustenabilitate, consum responsabil și reciclare”, a declarat Andreea Ilie, managerul proiectului.
După succesul edițiilor din 2023 și 2024, cu peste 500 de profesori în ediția I și circa 1.300 în ediția II, Caravana Reciclării Creative, aflată în derulare, a ajuns deja, în ediția a III-a, la peste 200 de unități de învățământ eligibile înscrise din cele 8 județe noi din țară.
Proiectul continuă până la jumătatea lunii mai, urmând ca, după jurizare și desemnarea câștigătorilor, echipele de 5 profesori din fiecare județ să fie recompensate cu:
Premiul I – o tabără de animație și creativitate de 4 zile (3 nopți) pentru cadrele didactice, în iulie 2025
Premiul II, III și mențiuni, conform regulamentului.
Și în acest an, cadrele didactice eligibile au participat la întâlniri de lucru în care au primit toate informațiile necesare pentru a crea cele 5 zone de reciclare și recreere: Colectare Selectivă, Păsări Fericite, Grădina Minunată, Lecturi Inspirate și Reciclate și-napoi la lume date, și au conceput planul pe care îl vor aborda pentru a implementa toate aceste zone menționate.
Întâlnirile fizice au avut loc de două ori pe săptămână și s-au bucurat de o prezență ridicată în fiecare dintre cele 8 reședințe de județ. Astfel, pe data de 18 ianuarie a avut loc prima oprire a Caravanei Reciclării Creative, în județul Bacău. Au urmat apoi județele Neamț (19 ianuarie), Vâlcea (31 ianuarie), Gorj (01 februarie), Caraș – Severin (07 februarie), Mehedinți (08 februarie), Alba (12 februarie) și Hunedoara (13 februarie).
Toate întâlnirile din cadrul Caravanei Reciclării Creative au fost un real succes și le mulțumim profesorilor participanți pentru prezența numeroasă și pentru contribuțiile lor valoroase – idei utile, creative și ușor de aplicat în acest proiect dedicat reciclării. De asemenea, mulțumim tuturor gazdelor și persoanelor care au manifestat deschidere spre colaborare și au oferit sprijin, precum și reprezentanților mass-media din toate județele, care ne-au fost alături. Un mesaj special de mulțumire adresăm și reprezentanților Inspectoratelor Școlare Județene, alături de care am avut o colaborare strânsă și care ne-au sprijinit în organizarea și desfășurarea întâlnirilor fizice.
Caravana Reciclării Creative își propune să se extindă la nivel național, continuând însă și activitățile din cele 12 județe din edițiile anterioare. În 6 ani, proiectul vizează să ajungă în toate județele țării.
Luiza Dumitru, Communication & Marketing Director OSCAR Downstream, adaugă: „Caravana pentru Reciclare Creativă este un proiect special pentru noi, pentru că pune în centru copiii și adresează două arii cheie în strategia noastră de sustenabilitate – educația și mediul. Proiectul creşte de la an la an și ne bucurăm să vedem cum începe să transforme comunitățile locale.”
Pentru detalii și informații, vă invităm să ne urmăriți pe pagina oficială a Caravanei Reciclării Creative www.caravanareciclariicreative.ro, a asociației PlaYouth: https://playouth.ro/portfolio/caravana-reciclarii-creative/ și pe pagina de Facebook www.facebook.com/playouth.ro/!
Despre Asociația PlaYouth
PlaYouth aduce jocul, arta și bucuria în educația și dezvoltarea copiilor prin organizarea de activități educativ-creative, atât pentru copii, la care pot participa și părinții, într-un mediu primitor, călduros și vesel, cât și pentru părinți sau profesori.
Organizăm ateliere, cursuri, conferințe, excursii, petreceri și programe de educație alternativă pentru copii, părinți, profesori sau adulți. Acestea au rolul de a-i ajuta să aibă încredere în ei, să interacționeze mai ușor, să-și dezvolte creativitatea, să se relaxeze, să-și descopere pasiunile și talentele.
Despre OSCAR Downstream
OSCAR Downstream este o companie parte din Alfa Group, un grup sută la sută românesc, fondat de Alin Niculae, ce reunește o gamă largă de companii din diverse domenii. Cu o istorie de peste 23 de ani pe piață, cu peste 5.000 de clienți din industrii cheie, precum transport, construcții, industrie sau agricultură, OSCAR Downstream are un portofoliu vast de servicii și produse B2B și o dezvoltare naturală spre B2C.
Rețeaua sa de benzinării a depășit 120 de stații distribuite strategic la nivel național: 30 de stații proprii dedicate segmentului de clienți B2B sub brandul OSCAR Drive, poziționate de-a lungul principalelor drumuri comerciale și 90+ de benzinării în franciză sub brandul RO concept OSCAR, pentru clienții B2C, lansat în 2017.
La acestea se adaugă peste 2.500 de stații de incintă OSCAR – DIESELPoint (concept introdus în premieră pe piața din România de către OSCAR Downstream în 2004, care permite alimentarea cu carburant direct în locația clientului). OSCAR Downstream este singura companie de profil din România care oferă clienților și servicii de mentenanță și service dedicat pentru aceste stații de incintă.
Infrastructura sa logistică performantă include, într-un lanț logistic integrat propriu, o flotă cu 100+ autocisterne moderne (cea mai mare flotă proprie de autocisterne de pe piața din România), precum și o rețea proprie de depozitare, cu o capacitate de stocare a motorinei și benzinei de 70.000+ mc.