Așa cum ne-a obișnuit, BRD Groupe Societe General, alături de Institutul Cultural Român a susținut cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo ce s/a desfășurat, în perioada 31 octombrie și 17 noiembrie 2014, la București, Cluj-Napoca și Iași, sub tema “BRIDGES”.
Pentru prima data de la lansare, acest festival a fost lansat și în afara României. Pe 22 octombrie mezzosoprana Ruxandra Donose și Ansamblul Raro au susținut, în renumita sală Konzerthaus din Viena un concert extraordinar, ce a fost posibil cu sprijinulInstitutului Cultural Român din Viena.
Programul SoNoRo “BRIDGES” este inspirat de unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii, acoperă un repertoriu vast. Acordurile rafinate ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Johannes Brahms, Edward Elgar, Claude Debussy sau César Franck, muzica experimentală a lui John Cage, armoniile sacre din compozițiile lui Monteverdi sau Gesualdo, fascinația contemplativă a muzicii lui Olivier Messiaen, lirismul lui Dimitri Șostakovici și divinul firesc al cvintetului lui Franz Schubert au delectat publicul deja obișnuit cu seratele sonore.
“A IX-a ediție SoNoRo nu a fost doar un liant muzical între unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii – Pont Neuf din Paris, Westminster Bridge din Londra, Podul Alexander Nevski din St. Petersburg, Brooklyn Bridge din New York sau Podul Radetzky din Viena, ci și o vitală punte către ediția viitoare, poate cea mai importantă de până acum, cea în care pasărea SoNoRo va împlini zece ani de existență”, spune Răzvan Popovici, directorul festivalului.
Peste 35 de artiști internaționali, membri de renume ai elitei muzicale europene, au luat parte anul acesta la festival: violoniștii Boris Brovtsyn, Vilde Frang, Alexander Sitkovetsky, Hugo Ticciati sau Daniel Rowland, violiștii Vladimir Mendelssohn sau Răzvan Popovici, violonceliștii Anja Lechner, Valentin Răduțiu sau Nicolas Altstaedt, pianiștii François Couturier și Henri Sigfridsson, clarinetistul Thorsten Johanns, fagotistul Bram van Sambeek sau Cvartetul Schumann sunt doar câțiva dintre muzicienii prezenți anul acesta la concertele de la București, Cluj sau Iași.
Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York. Din 2011, SoNoRo are loc anual în Arezzo, Italia, iar din 2013, în Sofia, Bulgaria.
Sursa – Realitatea
Sursa foto – România Liberă