”Atelierele Holcim”, destinat liceenilor, va fi extins la nivel național

Atelierele Holcim, un proiect derulat de Holcim România și Școala de Valori va fi extins la nivel național și se adresează elevilor din ciclul liceal cu profil tehnologic.

Aflate în cel de-al cincilea an de implementare, atelierele Holcim constă în cursuri de educație non-formaă, dar și sesiuni de practică și de mentorat în operațiunile producătorului de materiale de construcții.

Astfel, dacă în primii ani de proiect Atelierele Holcim au fost derulate în comunitățile din apropierea celor două fabrici Holcim România – Câmpulung Muscel și Aleșd -, începând cu anul școlar 2018-2019, acestea se extind la nivel național printr-un program de dezvoltare a tinerilor care vor trece pragul stațiilor de betoane ecologice ale producătorului de materiale de construcțîi. Astfel, elevii cu profil tehnologic din școlile și liceele cu profil tehnic partenere vor putea beneficia de cursurile de educație non-formală oferite de Școala de Valori și practică în stațiile Holcim, cu posibilitatea de angajare la încheierea programului. Profilele vizate sunt laboranți fizico-mecanici, electricieni, mecanici și operatori echipamente.

”Educația este o tema importantă pentru noi, pentru prezent și pentru viitor deopotrivă. Credem în nevoia de a îmbogăți traseul de învățare al tinerilor, nu numai prin asigurarea unor baze materiale, ci și prin adaptarea conținutului, a metodelor și susținerea unui dialog și a unui model de interacțiune care să permită dezvoltarea lor personală per ansamblu. De aceea, considerăm că implicarea părinților și a profesorilor în Ateliere este un pas natural, o necesitate pentru a pune baza unei educațîi sănătoase și durabile”, a declarat Mădălina Crăciunescu – Director Organizație și Resurse Umane Holcim România.

Anul școlar 2018-2019 aduce schimbări în ”curricula” Atelierelor Holcim, programul extinzându-se atât din punctul de vedere al materiilor și al subiectelor acoperite, din punct de vedere geografic, cât și în ceea ce privește grupurile de beneficiari vizate. În consecință, începând cu a două sesiune de Ateliere, elevii participanți vor beneficia de cursuri de matematică aplicată pe situațîi din viață de zi cu zi, pe lângă practică și mentoratul oferite în operațiunile Holcim și cursurile de educație non-formală susținute de către trainerii Școlii de Valori.

Totodată, programul Atelierele Holcim va implică începând cu anul acesta și adulțîi responsabili pentru dezvoltarea elevilor. Așadar, se vor organiza întâlniri regulate cu părinții participanților la program, cu scopul de a măsură succesul acestuia, atât în ceea ce privește evoluția academică, cât și cea comportamentală.

Astfel, Școală de Valori și Holcim România vor demara și proiectul pilot ”Smart Teacher”, de asemenea sub umbrela Atelierelor Holcim. Pe parcursul acestuia, trainerii ONG-ului îi vor învață pe profesori tehnici de educație non-formală, cu scopul de aduce în actualitate modalitățile de predare, bazându-se pe nevoile din prezent ale noilor generații de elevi. Pentru anul școlar 2018-2019, programul se va derula la Aleșd, unde 30 de profesori vor fi instruiți pe parcursul a 9 ateliere.

Din 2015, Holcim România a investit aproximativ 240.000 euro în derularea proiectului Atelierele Holcim, în urmă căruia 269 de elevi au beneficiat de instruire specifică din partea a 14 mentori angajați ai companiei. Parte a investiției a constat în amenajarea și dotarea a trei ateliere de practică din cadrul celor două colegii partenere – Colegiul Tehnic Alexandru Român din Aleșd și Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel.

Share this post

No comments

Add yours