Asociația Monomyths lansează raportul “Narațiuni post-pandemice 2040: ARTEFACTE DIN VIITORUL ADEVĂRULUI”

Raportul “Narațiuni post-pandemice 2040: ARTEFACTE DIN VIITORUL ADEVĂRULUI” oferă cititorilor informații despre factorii reali de schimbare și despre tendințele mai mult sau mai puțin vizibile din jurul nostru, precum și informații legate de modul în care peste 100 de profesori și oameni a căror profesie implică lucrul cu tinerii percep cum va arăta anul 2040.

Mai mult, raportul prezintă o perspectivă largă asupra noțiunii de adevăr și a forțelor actuale care pot da o nouă formă acestui concept în viitorul nu foarte îndepărtat.

Pandemia a acutizat o serie de probleme majore ale societății, mediul online devenind un teren și mai fertil pentru dezinformare, manipulare, bule ideologice și propagarea teoriilor conspirației, odată cu dorință oamenilor de a caută certitudini și ideologii care le pot da senzația de control într-o lume guvernată de (și mai multă) incertitudine. Tinerii sunt un grup extrem de vulnerabil, întrucât marea majoritate nu posedă instrumentele necesare pentru a naviga această realitate complexă, riscând să devină victime ale dezinformării și extremismului.

„Schimbările sociale, economice și politice, progresul tehnologic, sunt doar câteva exemple de astfel de forțe ce pot modifica cursul informației până la concretizarea acesteia în adevar sau minciună. O înțelegere profundă a acestor factori ne poate ajuta să avem o imagine de ansamblu asupra impactului pe care aceștia îl pot avea asupra noastră, și cum am putea folosi resursele de care dispunem pentru a ne proteja de știrile false sub toate formele și riscurile acestora. Sperăm că studiul actual, împreunã cu setul de instrumente care va apărea, le va oferi educatorilor, profesorilor și tuturor persoanelor a căror ocupație implică lucrul cu tineri și copii, instrumentele adecvate pentru activitățile cu aceștia, având ca principal scop pregătirea lor pentru realitatea complexă din jurul nostru…și pentru un 2040 mai bun”, declară Diana Stafie, expert Foresight.

Dacă doriți să descoperi mai multe despre foresight, planificarea scenariilor, factori de schimbare, artefacte din viitor, conceptul adevărului, dar și despre proiectul Post-Pandemic Narratives 2040 – Artifacts from the Future of Truthte, puteți accesa raportul în limba română sau pe cel în limba engleză.

Următorul obiectiv după lansarea raportului Narațiuni post-pandemice 2040: ARTEFACTE DIN VIITORUL ADEVĂRULUI” constă în dezvoltarea rețelei naționale de mentori #Truth2040 formată din 20 de lucrători de tineret care vor implementa metodologia Artifacts from the Future în comunităţile lor, respectiv colectarea de către mentori a percepțiilor tinerilor asupra artefactelor și co-crearea unor măsuri de prevenție/atingere a scenariilor identificate. Un prim pas in realizarea acestui obiectiv a avut loc la Sinaia în perioada 3-5 Martie, unde Asociația Monomyths a găzduit alături de Asociația Young Initiative și Future Station trainingul Rețelei Naționale de Mentori #Truth2040.

Proiectul Post-Pandemic Narratives 2040 – Artifacts from the Future of Truth este derulat de Asociația Monomyths în parteneriat cu Asociatia Young Initiative și beneficiază de expertiza Future Station, fiind realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a Consolidarea rolului ONG-urilor în implementarea de acțiuni relevante de identificare și combatere a conținutului dăunător, dezinformării și discriminării, printr-o metodologie inovatoare, prospectivă (Artifacts from the Future) care va detalia diferite scenarii posibile despre cum va fi abordat Adevărul în 2040. ONG-urile vor co-crea alături de tineri intervenții pentru scenariul 2040 dorit, sprijinind informarea corecta și poziționarea activă în apărarea drepturilor omului.

Share this post

No comments

Add yours