600 de elevi și 80 de profesori vor dobândi competențe digitale esențiale secolului XXI, prin aplicația de învățare Play Everyday

Asociația All Grow a demarat proiectul „DigiQuest – Academia (stăpânirii) skillurilor digitale”, dedicat elevilor și profesorilor care își doresc îmbunătățirea cunoștințelor digitale. Proiectul dezvoltat cu sprijinul Fundației Orange își propune să aducă în fața elevilor și a profesorilor provocările pe care aceștia le întâlnesc în mediul online și soluțiile pentru depășirea lor, resurse digitale esențiale în activitatea educațională și explicații pe înțelesul tuturor.

Asociația All Grow va dezvolta 10 module de conținut inovator în aplicația Play Everyday – 5 dedicate profesorilor și 5 elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Acestea vor fi realizate prin metoda design thinking și vor explora teme precum educația media și analiza conținutului digital, inteligența artificială și tehnologiile viitorului, participarea cetățenească și comportamentul digital sau securitatea online.
Cele 10 module vor fi implementate în școlile din România, pe parcursul anului școlar curent. La finalul proiectului, 60 de profesori din mediul rural și urban vor avea cunoștințe îmbunătățite de educație digitală și vor avea o capacitate crescută de a introduce instrumente digitale sigure la clasă. Mai mult, 600 de elevi vor parcurge cele 5 module din aplicația Play Everyday și vor dobândi, la finalul proiectului, noi competențe de gândire critică și de educație digitală.

Înainte de lansarea modulelor de conținut, în platforma Play Everyday, cursurile vor fi testate de o echipă de 20 de profesori voluntari care fac parte din rețeaua All Grow și care, ulterior, vor implementa în lucrul cu elevii campaniile realizate. Profesorii din acest grup provin din zone geografice diferite și predau atât la gimnaziu, cât și la liceu.

„Scopul proiectului este acela de a transforma elevii și profesorii din utilizatori ai tehnologiei în cetățeni digitali activi, responsabili și puternici în fața oricăror vulnerabilități. În realizarea cursurilor, care au forma unor mici campanii cu un test la final, vom folosi metoda design thinking, pe care o utilizăm deja de mai bine de 7 ani în lucrul cu elevii și profesorii din toată țara.”, spune Mădălina Bouroș, președinta Asociației All Grow și coordonatoarea proiectului.

Nevoia de pregătire a profesorilor în lucrul cu metoda design thinking

Încă din 2017, Asociația All Grow pregătește profesori și îi sprijină în implementarea metodei design thinking în lucrul cu elevii. Până în prezent, peste 12.000 de elevi și peste 1.000 de profesori au beneficiat de proiectele All Grow, iar rezultatele primite din aceste comunități sunt încurajatoare. Mai mult, începând cu anul 2024, profesorii din clasele III-VIII pot opta să predea la clasă opționalul: Design Thinking – Eu fac schimbarea!.

Nevoia de activități facilitate prin intermediul acestei metode este una foarte mare, în special în localitățile din mediul rural și mediul urban mic, unde oportunitățile pe care le au atât elevii, cât și profesorii lor, sunt foarte puține. Mai mult, un raport emis de către Comisia Europeană în anul 2021 arată că elevii și liceenii din aceste medii sunt predispuși la risc de sărăcie și excluziunea socială.
Aplicația de micro-learning Play Everyday

Play Everyday este o aplicație de învățare zilnică, gândită pentru a face tehnologia mai simplă și mai accesibilă. Cu ajutorul unor lecții interactive, poți descoperi cum să folosești internetul și să îți protejezi datele, iar lecțiile scurte, pline de informații practice pot fi reluate în orice moment al zilei.
Tot conținutul este oferit gratuit de Fundația Orange, în cadrul unui program menit să dezvolte experiențe de învățare continuă pentru adulți și adolescenți.

Asociaţia All Grow este o organizaţie dedicată generării de impact pozitiv în comunităţile din România. Aşa cum spune şi numele nostru – All Grow (Creştem cu toţii) – credem că pentru a realiza schimbare avem nevoie să colaborăm şi să realizăm ecosisteme în care toţi membrii au de câştigat. Numai aşa schimbarea creată este de durată şi sustenabilă. Ne dorim să schimbăm paradigma şi să transformăm elevii din spectatori în membri activi, care se implică în comunitate şi îşi construiesc propriul viitor prin activităţi facilitate de profesori inovatori.

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. În cei 12 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 7,8 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul incluziunii lor sociale. Principalele programe ale fundației sunt: „Orange Digital Center”, „Digitaliada”, „Susține un ONG”, „Lumea prin culoare și sunet”, „Solidarity FabLabs” și „Centrul Digital pentru Femei”. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.

Share this post

No comments

Add yours