Zeci de profesori au participat la un curs destinat integrării în școlile de masă a copiilor hipoacuzici

Nu mai puțin de 110 cadre didactice din din învățământul de masă, ciclul preșcolar și primar din județul Timiș, Iași, Constanța și Sibiu au participat la un curs destinat integrării în școlile de masă a copiilor hipoacuzici purtători de implant cohlear, ca parte din proiectul „Bucuria Sunetelor”.

Realizat de către Asociația Națională a Persoanelor cu Deficiențe de Auz din România „Ascultă Viața!”, acest proiect beneficiază de o finanțare de 167.770 de lei primită de la Fundația Orange, prin fondul „Lumea prin Culoare și Sunet”.

„Implantul cohlear este singura tehnologie care permite copiilor cu hipoacuzii grave și profunde să audă și să vorbească, să fie reabilitați și să fie integrați în învățământul de masă și în societate. Acest program de formare își propune să ajute cadrele didactice din învățământul preșcolar și primar în înțelegerea implantului cohlear, a modalităților de comunicare cu copilul implantat și modul în care acestea pot fi implementate în activitatea didactică din învățământul de masă”, a declarat prof. psihopedagog Carmen Ștefănescu, formator în cadrul proiectului, având o experiență de peste 15 ani în reabilitarea copiilor cu implant cohlear.

Cursurile sunt acreditate prin Ordinul Ministerului Educației Naționale și au fost organizate până acum în Timișoara, Iași, Constanța și Sibiu.

„Acest curs m-a ajutat să înțeleg mult mai bine problemele și specificul copilului cu implant cohlear. Am un copil implantat cohlear în clasă și a fost un suport extrem de util, pentru că îmi oferă numeroase informații și exemple de activități pe care nu m-am gândit inițial că le pot realiza cu un astfel de copil”, a povestit Oana Pintea, profesor la Școala Gimnazială nr. 2 Timișoara.

Prin demersurile Asociației „Ascultă Viața” și ale Fundației Orange au fost create până acum două centre de intervenție timpurie pentru copiii cu implant cohlear, în Iași și în Vicovu de Sus (jud. Suceava), iar în prezent au loc o serie de cursuri și ateliere pentru lucrul cu acești copii. Pe lângă cursurile dedicate profesorilor din ciclul preșcolar și primar, au avut loc cursuri de specializare în terapia copiilor cu implant cohlear, destinat terapeuților, dar și workshop-uri pentru părinți, care au învățat cum să contribuie la reabilitarea copiilor hipoacuzici purtători de implant cohlear și care este rolul lor de co-terapeuți.

„Prin proiectele derulate de Asociația Ascultă Viața, împreună cu Fundația Orange, șansele acestor copii de a avea o viață lipsită de constrângeri a crescut și li s-a oferit posibilitatea să atingă un potential maxim de dezvoltare. Astfel, sperăm la o îmbunătățire a procesului de reabilitare a copiilor cu implant cohlear și ne dorim implicarea familiilor în acest proces, cu scopul final de a reabilita complet și integra în învățământul de masă și în societate copiii cu implant cohlear”, a declarat Cosmin Alexandru Brașov, vicepreședinte al Asociației „Ascultă Viața!”. „Proiectele susținute până acum prin fondul „Lumea prin Culoare și Sunet” au cotribuit constant la intervenția timpurie asupra copiilor care necesitau implant cohlear. Am dotat şapte spitale din țară cu aparatură de testare a auzului la nou-născut, am dezvoltat sisteme de testare auditivă a nou-născutului în patru spitale, am înființat un cabinet de terapie logopedică și consiliere psihologică, și am creat trei platforme online de informare și educație. În plus, am realizat cursuri de specializare pentru profesioniști în reabilitarea copiilor cu implant, am deschis două centre dedicate exclusiv reabilitării verbale și auditive a copiilor cu implant, iar acum ne implicăm în pregătirea corespunzătoare a profesorilor care lucrează direct cu acești copii”, a declarat Amalia Fodor, directorul Fundației Orange.

Proiectul „Bucuria sunetelor” are o valoare totală de 239.640 lei și este finanțat de către Fundația Orange cu suma de 167.770 de lei, prin fondului „Lumea prin Culoare și Sunet”.

Share this post

No comments

Add yours