World Vision continuă sprijinul pentru refugiații ucraineni

De la începutul conflictului din Ucraina, World Vision a sprijinit peste 150.000 de refugiaţi, majoritatea femei şi copii.

În România, fundaţia a ajutat aproximativ 60.000 de refugiaţi. În mai puțin de trei luni, sute de refugiați ucraineni, mame și copii, au beneficiat de asistenţă în cadrul celor patru Centre Happy Bubble, inaugurate de fundația World Vision România împreună cu partenerii locali din București și Iași. Activitatea va fi susținută în continuare, urmând ca în viitorul apropiat să fie deschis un nou centru în București la RomexpoHub.

În cadrul centrelor Happy Bubble, copiii au acces zilnic la servicii socio-educaționale, consiliere pentru gestionarea traumelor, cursuri de limba română, activități specifice vârstei în vederea dezvoltării armonioase și incluziunii sociale (ateliere de creație, terapie prin joc, interacțiune cu copii din comunitățile de români, excursii etc). Deopotrivă, adulții primesc consiliere, cursuri de limba română și susținere în vederea integrării pe piața muncii din România, dar și sprijin material.

În prezent, funcționează patru centre:

  1. Centrul Happy Bubble Brâncuși;
    2. Centrul Happy Bubble Drumul Taberei;
    3. Centrul Happy Bubble Tei;
    4. Centrul Happy Bubble Iași.

Principalele activități desfășurate sunt: cursuri de IT, ateliere tematice (hand-made, sesiuni de gătit, pictură), excursii săptămânale, cluburi de lectură, actorie și dans.

De asemenea, sunt organizate cursuri de limba română pentru mame și copii.

„Când găsești adăpost în altă țară este normal să faci eforturi ca să te adaptezi în societatea acelei țări. Limba română este foarte diferită de ucraineană, așa că de scris nu se pune problema să învățăm rapid, dar putem măcar să exprimăm când avem nevoie de ceva. Putem saluta, putem mulțumi. Sunt gesturi mici, dar care contează pentru noi“, spune Elena (38 de ani), mama unei fetițe de un an, Elisa, și a unui băiat de șase ani, Timur. A plecat din Odesa împreună cu cei doi copii gândindu-se la siguranța și viitorul lor.

Centrele au fost organizate pentru a oferi zilnic asistență familiilor de ucraineni, în special copiilor, după modelul Child Friendly Spaces, dezvoltat de World Vision în baza unei metodologii internaționale, implementate în mai multe zone ale globului în care trăiesc refugiați.

Aceste spații prietenoase pentru copiii aflați în situații de urgență sunt organizate pentru a le asigura un mediu sigur, calm și confortabil, astfel încât ei să-și regăsească măcar parțial rutina de joacă și educațională pe care o aveau acasă. De aceste servicii, pot beneficia și copiii români, aflați în situații de risc, din cadrul comunităților unde sunt amplasate centrele.

Partenerii World Vision în acest proiect sunt: PepsiCo România, Deloitte România, Romanian United Fund, Fundația Diaconia – Protoieria Sector 6 Capitală, Parohia Brâncuși, DGASPC Sector 6, FONSS – Federația Organizațiilor pentru Servicii Sociale.

De la începutul conflictului din Ucraina, World Vision a sprijinit refugiaţii ucraineni, majoritatea femei şi copii, strămutaţi în România, Moldova şi Georgia. Intervenţia a constat în facilitarea accesului la adăpost, servicii de asistenţă medicală, consiliere psihologică, integrare în şcoli şi alte servicii educaţionale, precum şi provizii de subzistenţă (alimente, produse sanitare, paturi etc.).

Share this post

No comments

Add yours