Utilizarea energiilor din surse regenerabile, un proiect ANRE

De-a lungul timpului, autoritățile și companiile românești s-au implicat activ în proiectele de responsabilitate socială, însă foarte puțin s-a vorbit despre eficiența energetică. Tocmai de aceea, Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va demara, începând cu anul 2016, o campanie de informare a consumatorului final din România în ceea ce priveşte utilizarea energiilor din surse regenerabile.

energie

Astfel, prin această campanie ANRE își propune să schimbe comportamentul consumatorului final, prin înţelegerea avantajelor asupra traiului cotidian şi asupra bugetului familiei prin măsuri simple de eficientă energetică.

Sectorul de biogaz are în România un potenţial extraordinar, regăsit la nivelul comunităţilor mici şi mijlocii din ţară în anumite servicii care pot fi motoare de dezvoltare în economie, precum turismul, mică industrie, agricultură şi industrie agroalimentară. Din punctul meu de vedere, potenţialul acesta poate fi valorificat printr-un program naţional, dedicat biomasei şi biogazului, dar şi prin relaţii directe între firme cu performanţă în domeniu, precum cele germane”, a declarat vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, în cadrul simpozionului „Waste-to-Energy” organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Potenţialul sectorului de biogaz este întrevăzut şi de societăţile private, instituţii de finanţare, instituţii publice şi institute de cercetare din România, prezenţi în număr mare la eveniment.

În România se reciclează doar 3% din deşeurile municipale, restul de 97% fiind depozitate la groapă de gunoi, în depozite neconforme, ce vor trebui închise până în 2017. Situaţia este cu totul altă în Germania unde deşeurile sunt fie reciclate (47%), fie incinerate (35%) sau compostate (18%). Operaţiuni de valorificare a deşeurilor sunt compostarea, co-incinerarea, incinerarea, producerea de biogaz, producerea de biocombustibil.

Sursa: nonguvernamental.org

Share this post

No comments

Add yours